В София вече има стоянка за електрически велосипеди под наем

Първата стоянка за електрически велосипеди под наем на територията на София вече е факт. Тя се намира в кв. “Бояна”, осигурявайки възможността гражданите да се изкачват на Витоша по един по-бърз и удобен начин. Наемът на велосипедите не е никак висок –  15 лева за 3 часа, като те ще могат да се наемат от паркинга пред Националния исторически музей.

Производителят на електрическите велосипеди е от България, като това е фирмата “Елджей”, ситуирана във Варна. Те обясниха, че за това време гражданите ще могат да стигнат до “Тихия кът” или до “Златните мостове”.

Как работи електрическият велосипед? При качване той се задвижва като обикновено колело, използвайки педалите. Впоследствие се натиска бутон на кормилото, който включва електромотора. Само с едно зареждане електрическият велосипед може да измине разстояние от до 100 км при умерено каране, без газта да се натиска твърде рязко, обясняват производителите.

Все още обаче на Витоша няма инсталирани стоянки, където велосипедът може да се остави. Поради това той трябва да се върне обратно на паркинга на музея. До 5 часа ползването е 20 лева, а за цял ден – 30. В събота и неделя цените са по-високи – 20 лева за 3 часа, 30 – за 5 часа и 50 лева за ден.

Очаква се скоро да се открие нова стоянка за електрически велосипеди под наем, като тя ще се намира до басейн “Дианабад”. Това ще позволи на гражданите да ползват велосипедите из града, но с уговорката, че електрическите мотори няма да бъдат толкова мощни, каквито са при планинските велосипеди. Максималната развита скорост при тях ще бъде до 45 км/ч.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също инспектира откриването на стоянката. Тя заяви, че скоро ще бъде изградена нова велоалея по бул. “Пушкин”.  Така ще се осъществи връзката с действащата велоалея по бул. “Цар Борис Трети”. Тя обеща, че велосипедистите ще могат да стигат до НИМ със своите колела.

Инициативата е на “Зелена София” към Столичната община и мрежата за устойчиво развитие “Клийнтех България”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *