Как се прави антигенен тест (Ръководство от 2024г.)

Антигенните тестове, известни също като бързи тестове или тестове на място, са вид медицински тест, който открива наличието на специфични протеини (антигени) в проба от телесна течност, обикновено кръв или слюнка. Тези тестове се използват за диагностициране на инфекции, причинени от вируси или бактерии, като COVID-19. В тази статия ще обсъдим процеса на извършване на антигенен тест.

опаковка на антигенен тест

Стъпка 1: Събиране на проби за антигенен тест

Първата стъпка в антигенния тест е да се вземе проба от телесна течност от пациента. Това обикновено се прави с помощта на малък тампон. Медицинската сестра поставя тампона в носа или гърлото на пациента за да вземе секрет или може да вземе проба от кръв или слюнка.

събиране на проби за антигенен тест

Стъпка 2: Анализ на пробата

След това събраната проба се поставя върху тест лента или касета, която съдържа специфични антитела, които ще се свържат с антигена, ако присъства в пробата. След това тест лентата или касетата се поставят в преносимо устройство за тестване, което ще анализира пробата и ще предостави резултати в рамките на няколко минути.

провеждане на антигенен тест

Стъпка 3: Тълкуване на резултатите

Ако тестът е положителен, това показва, че антигенът присъства в пробата и пациентът вероятно е заразен с въпросния вирус или бактерия. Положителният резултат от антигенния тест трябва да бъде потвърден с тест за полимеразна верижна реакция (PCR), който се счита за златен стандарт за диагностициране на инфекции, причинени от вируси и бактерии.

полужителен резултат на атигенен тест

Ако тестът е отрицателен, това показва, че антигенът не присъства в пробата и пациентът вероятно не е заразен. Важно е обаче да се отбележи, че отрицателният резултат от теста за антиген не гарантира, че лицето не е заразено и се препоръчва да изчакате и да повторите теста.

Също така е важно да се отбележи, че антигенните тестове са по-малко точни от PCR тестовете и фалшивите отрицателни резултати са по-вероятни. Ето защо е важно да потвърдите положителен антигенен тест с PCR тест и да предприемете други мерки като проследяване на контакти и карантина, за да предотвратите разпространението на болестта.

В заключение, антигенните тестове са бърз и удобен начин за диагностициране на инфекции, причинени от вируси или бактерии. Въпреки това е важно да разберете ограниченията на тези тестове и да потвърдите положителните резултати с PCR тест. Освен това е важно да следвате препоръчаните указания за предотвратяване на разпространението на болестта.

Надяваме се, че вече сте наясно как се прави антигенен тест и се надяваме на все повече отрицателни тестове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *