Пролетни цветя – момина и момкова сълза, направете си доставка на цветя на невинност

Прекрасни пролетни цветя са и една от „двойките” сред цветята – момината и момковата сълза. Тези цветя ухаят не толкова силно и натрапчиво, и са чудесна украса на градината или двора. Огледайте се по пазарчета и магазини, ако нямате градина, там вече може да ги намерите. Някои онлайн магазини предлагат и доставка на цветя на този вид нежни, пролетни цветя.
Според легендите момината сълза има няколко символа. Нейните камбанки са сълзите на девойка, която очаквала своя любим да се върне от далечен поход, а също така това са и малките фенерчета на миниатюрните горски духчета, които живеели в тях, това са и бисерите на щастливия смях на русалката Мавка, който се чул в пробуждащата се пролетна гора, за пръв път открила любовта.

Според древните римляни, цветовете на момината сълза били ароматните капчици пот на богинята на лова Диана, които паднали в тревата, от бягащата богиня, преследвана от влюбения в нея Фавън.

Други легенди пък или приказки, казват, че нежните цветчета на срамежливото цвете, са израсли от перличките на гердана на Снежанка или че това са фенерчетата на джуджетата от приказката.

Но на най-голямо уважение, момината сълза се радва във Франция. Там, от XVII век си има официален ден на момините сълзи. Всяка година, когато дойде първата неделя на топлия месец май, младите момичета и момчета отивали в горите за момини сълзи. След като наберели от тях достатъчно, те окичвали стаите и первазите на прозорците си, закичвали се със стръкчета от цветето и започвали танци и веселби. Момчето, което искало да покани девойка на танц й подарявало букетче от момини сълзи. Ако тя приеме цветето, приема и да танцува с него и му подава своето букетче. Понякога този скромен подарък имал силата на годеж.

За разлика от момината сълза, която е истинско въплъщение на нежността и невинността, момковата сълза е нейният защитник и закрилник. В градините това цвете се сади до момината сълза, с по-високи листа и цветове е, както и следва да бъде на един защитник. Освен всичко друго това е цвете-билка. Латинското име на момковата сълза е Polygonatum latifolium, на английски се превежда като Solomon’s Seal. Името й идва от мъдрия цар Соломон от древността, който притежавал магически печат, помагащ му да запечатва демоните и да не ги допуска в света на хората. Ето защо се счита, че момковата сълза притежава магически свойства, защитава от зли очи, дарява мъдрост и разваля магии. Предците ни ползвали цветето при вземане на важни решения, за които трябвало мъдрост и ясен ум.

Момкова сълза едва ли бихте могли да си поръчате с доставка на цветя, нея по-скоро може да си засеете от семенце, та да ви дарява с ум и разум, а нежната момина сълза сложете като другарче.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *