Беше ми отказано обезщетение след ПТП. Какво да правя сега?

Пътните транспортни произшествия през последните години у нас значително се увеличиха и факта, че се движите по пътя започва да става притеснителен. Ако се случи така, че пострадате при ПТП, то вие трябва да знаете за възможността за получаване на парично обезщетение за претърпените вреди.

Правата ни като шофьори, пешеходци или просто участници в движението са много и ние трябва да ги знаем, за да се възползваме от тях. Получаването на обезщетение при ПТП не е лесен процес и всеки пострадал ще трябва да подходи отговорно към него. В тази статия ще стане на въпрос за това как да реагираме и какво да правим, ако ни бъде отказано обезщетение в следствие на пътно произшествие.

Сигурни ли сте, че имате право да получите обезщетение?

Когато започнете да задвижвате всичко около получаването на обезщетение при ПТП, то вие на първо място трябва да се уверите, че имате право да получите такова обезщетение. Единственото условие, което няма да ви позволи да сте от страната на тези, имащи право на обезщетение е ако вие сте виновен за настъпилото произшествие.

Във всеки друг случай вие ще имате право да заведете такъв иск и няма как да не ви бъде дадено парично обезщетение. Всеки един участник в движението по пътя, независимо дали с колело, кола, пеша или друго средство за придвижване има право на обезщетение, ако има данни за причинени вреди. Дори и ако се бил пасажер при виновният за случилото се ще имате право на обезщетение.

Липсва ли някой документ, който е нужен за получаването на обезщетение?

Наличието на всички документи, нужни за получаването на обезщетение при ПТП е нещото, което помага в най-голяма степен. Ако сте решили, че ще подавате иск за получаване на обезщетение, то събирането на нужните документи трябва да започне в най-кратък срок.

Ако познавате някого, който е минал този път и има някаква представа от това какви документи трябват, то вие е хубаво да се допитате за информация. Също така може да потърсите в интернет какво точно трябва да си набавите и откъде. В случай, че вие подадете комплект от документи и липсва някой документ, то обезщетението ви ще бъде отказано, докато не предоставите всичко необходимо.

Трябва ли да потърсим адвокатска помощ, за да получим обезщетение?

Според нас адвокатската помощ винаги е била най-добрата опция за успешното получаване на обезщетение и ще остане така в бъдеще. Единственото нещо, което се изисква от вас като потърпевши е да намерите добър адвокат, който да застане зад вас и да ви помогне със всичко нужно.

Под всичко нужно може да разбирате помощ със събирането на документи, даването на консултации, представянето ви пред институции и много други неща, които по един или друг начин ви помагат. Намирането на добър адвокат може и да не е лесна задача, но в днешно време с всички технологии може да се възползвате от услугите на адвокат, който дори не е във вашият град.

Малко съвети:

– ако сте пострадали при ПТП и имате право да получите обезщетение, то не се отказвайте от възможността си;
– започнете събирането на документи при първа възможност;
– дори и да ви бъде отказано обезщетение не е нужно да се паникьосвате, тъй като давностните срокове са големи и ще имате време да подадете нов иск;
– потърсете добър адвокат, който има опит с пътните произшествия и получаването на парични обезщетения в следствие на претърпени травми;
– за да получите възможно най-високо обезщетение е хубаво да събирате всички касови бележки, фактури и други документи, удостоверяващи извършването на плащания, свързани с причинените травми;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *