Какво прави маслените бои толкова уникални?

Картини с маслени бои се рисуват вече стотици години. Западното изкуство е силно свързано с маслената живопис, както в традиционния, така и в модерния му период. Темите на картините, нарисувани с маслени бои MaestroPan, са най-разнообразни, но най-често изобразяват много на брой, малки обекти, например десетки хора събрани на едно място, цивилизацията ни или някакво празненство. Кой рисува с маслени бои? Маслената живопис е предпочитана от професионалните художници по цял свят. Благодарение на техните пигменти, произведенията стават изящни със своята дълбочина.

История и култура

Историята на маслената живопис датира от древни времена, когато човекът започва да развива познанията си за живописта. В пещерите на Южна Европа ранният човек смесва животински мазнини с пръст и петна, за да образува първите маслени бои. Тези маслени бои се използвали за рисуване върху стените на пещерата. През 15 век Ян ван Ейк, известен белгийски художник, смесва ленено масло и масло от ядки с различни цветове и създава маслени бои с по-високо качество. Някои английски художници също са използвали маслени бои по това време.

През 2008 г. е открито доказателство за използването на маслени бои в Афганистан през 7 век. Това, както сами можете да се досетите е твърде ранен период. Явно рисуването с маслени бои има по-дълго минало, отколкото можем да очакваме.

Антични маслени картини

Античните картини, рисувани с маслени бои често описват древната история по много завладяващ начин. Те притежават такава привлекателност заради изящните детайли и високата им стойност. Тези картини, разработени от видни художници, са много скъпи и незаменими.

С маслени бои са рисувани почти всички световно известни произведения на изкуството, за които се сетите. Художници като Ботичели, Пикасо и Леонардо да Винчи са работили с маслени бои върху ленени платна. Техниките картини често се възпроизвеждат на реплики, за да бъдат по-достъпни.

Винсент ван Гог е особено известен със своите уникални и новаторски картини. Използвал е плътни пластове маслена боя и е оформял пластове, които са придавали сянка. Една от последните му творби, „Wheatfield with Crows“ (1890) е отличен пример. Това е експресивно произведение на изкуството, в което силните емоции приемат формата на плътни живи маслени бои.

маслени бои за рисуване

Пабло Пикасо също е използвал маслени бои. Той е нарушил правилата на конвенционалните 2D изображения и е създал кубизма. „Les Demoiselles d’Avignon“ (1907) е невероятна картина с маслени бои, която „счупва“ фигурите, „раздробява“ ги и ги „сплесква“ върху повърхността на платното. Маслената боя предава силни цветове и контрастни нюанси в този шедьовър.

Художникът, рисуващ с маслени бои, може да регулира консистенцията, непрозрачността и прозрачността според желания ефект чрез използването на разтворители – като терпентин или други среди. Това дава огромна власт върху качеството на картината.

Каква е стойността на маслените картини?

Стойността на маслената живопис се определя от нейната зрялост и възраст. Основата на една маслена картина може да се разгледа чрез изследване на химикалите, използвани в произведението. Прилаганите тестове анализират дали картината е автентична или фалшификат. Има много налични тестове за откриване на възрастта на картината, така че грешките са почти невъзможни. Има дори тест, който проверява пукнатините по боята, пигментацията, лаковете и нюансите на цветовете.

Фактор на популярността

Най-очевидната причина хората да купуват картини с маслени бои е желанието да обзаведат домовете си с изкуство. Всеки дом, в който има картини, се категоризира като дом с по-висок статус. Произведенията на изкуството винаги са първите неща, на които току що влезлите гости, се възхищават. Заради това и си заслужава да обърнете внимание на типа изкуство, който добавяте към интериора си.

С навлизането на онлайн пазаруването в мрежата се появиха много онлайн художествени галерии. Както и много магазини за художници онлайн. Модерните технологии улесняват арт процеса като в същото време пестят време и усилия. Днес само с няколко клика може да се снабдите с качествени маслени бои, четки и платна.

Материалът е предоставен от: https://maestropan.net/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *