Без по-ниско ДДС за храни и лекарства

Работодатели и синдикати се обявиха против проекта за намаляване на ДДС, предложен от БСП. Червените предложиха брашното и продуктите от брашно, яйца, сирене и мляко да получат по-ниско ДДС – от 20% на 5%, а лекарствата да паднат на 9% ДДС. Те внесоха проекта в Народното събрание в началото на месеца. ДПС, от своя страна, които първи повдигнаха въпроса за намаляване на данъка, все още не са депозирали свой проект. Според основния ддс калкулатор можете да изчислите всички данъци на различни продукти.

Васил Василев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал, съобщи, че те няма да подкрепят проекта. Аргументите му са, че ДДС е основно звено в приходите към бюджета, като допълни, че събираемостта на този приход е добра. Той допълни, че ако проектът бъде приет, това няма да намали цената на продуктите, само ще се увеличат приходите на самите търговци.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара – Димитър Бранков, също застана против искането на БСП. На същата позиция са още представителите на КНСБ, КРИБ и Българската търговско-промишлена палата.

Министърът на финансите заяви, че хлябът няма да стане по-евтин, ако ДДС бъде намалено. Според него, данъчната система в момента е в състояние на баланс. Като отрицателен пример той посочи Гърция, където ДДС е било понижено, но цените са останали същите. Той допълни още, че ако бъде намалена цената на хляб от 10 лв. с 1 лв., ще се направи услуга на по-богатите хора, а не на тези, които си купуват хляб от 1. лв., чиято сума ще падне със стотинки. Горанов допълни още, че е по-добре усилията да се насочат към нуждаещите се. Той каза още, че никой не си е оправил икономиката през данъци.

На обратно мнение обаче е народният представител на ПГ на “БСП за България” и заместник-председател на социалната комисия в парламента Георги Гьоков. Той смята, че при намаляване на ДДС, цената на хляба също ще падне в близко бъдеще. Според него, това ще даде “глътка въздух” на всички, които плащат високи цени за стоки от първа необходимост, каквито са лекарствата и храната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *