Детокс без лишения

Детоксикацията е една от онези уелнес модни думи, които ни преследват навсякъде в желанието ни да живеем здравословно, да  имаме добра фигура, но без много усилия. Противниците й  твърдят, че не е нужно да се детоксикираме и да се измъчваме, защото телата ни непрекъснато преработват и елиминират вредните химикали, известни като токсини. 

Има обаче стъпки, при това не особено трудни, които можем да предприемем, за да подобрим способността на тялото си да се детоксикира. Това може да доведе до подобряване на енергията и съня, до по-чиста кожа, загуба на тегло и балансирани нива на хормоните.

Вместо да се фокусирате върху това да се лишавате от храна и удоволствия, ето 6 неща, които трябва да включите в ежедневието си, за да оптимизирате детоксикацията без диета .

Детокс без лишения

Яжте качествен протеин при всяко хранене

Аминокиселините, градивните елементи на протеините, се свързват с токсините, за да бъдат изведени от тялото. Средният възрастен на ден трябва да приема 0,8-1,1 гр. протеин на кг. телесно тегло. Изберете постно, органично и не-ГМО месо от свободно пасящи животни, и риба, уловена в естествени водоеми. Най-добрите вегетариански варианти са мисо, натто, тофу и темпе, докато протеиновите прахове са отличен допълнителен протеин, ако е необходимо. 

8-10 порции зеленчуци дневно

Детокс без лишения

Зеленчуците са естествени детоксиканти. Те осигуряват фибри, които помагат да се гарантира редовната перисталтика на червата. Правилното отделяне е от ключово значение, тъй като повечето токсини се екскретират в изпражненията ни. Стремете се към усвояване на 35 гр фибри на ден. Особено полезни са листните зеленчуци, кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, както и зеленчуците от алиум като чесън, праз, лук. Те осигуряват специфични хранителни вещества, необходими за различни етапи на детоксикация.

Не забравяйте мазнините 

Стремете се към 1-2 порции на ден сурови, несолени ядки и семена. Те осигуряват противовъзпалителни мазнини, протеини и фитонутриенти, необходими  за правилния метаболизъм на хормоните. Включвайте ежедневно минимално рафиниран, студено пресован и органично екстра върджин зехтин (противовъзпалително), сусамово масло (подпомага функцията на черния дроб) или кокосово масло (осигурява енергия за червата под формата на триглицериди със средна верига).

Изпоти се!

Мастните клетки съхраняват токсини. Както упражненията, така и сауните увеличават основния ни метаболизъм, подпомагайки освобождаването на тези складирани токсини чрез липолиза (разграждане на мазнините) и чрез отделяне на пот. Упражнявайте се редовно и се наслаждавайте на 30-минутна сесия в сауната, когато можете. 

Изберете органичното

Консумацията на органични храни намалява излагането ви на токсични пестициди и хербициди и намалява общата им тежест върху тялото. Ако искате да харчите разумно, изберете биологични продукти. Придържайте се към употребата на конвенционални храни в максимално непреработено състояние.

Детокс без лишения

Хидратирайте се!

И накрая, но не на последно място – пийте много вода. В допълнение към изхвърлянето на токсините чрез урината, е необходима подходяща хидратация, за да се замени загубената с потта течност и да се предотврати запек. Препоръчителният дневен прием на вода е 2 л/ден и дори повече, когато се фокусирате върху детоксикацията.  

Защото какъв по-добър начин за изхвърляне на токсините от обилно количество вода? Бонус предимство: ще увеличите стъпките си за един ден с пътувания до тоалетната. За да насърчите приемането на повече вода през целия ден, опитайте да проследите колко чаши пиете или напълнете поне 8 чаши вода и ги поставете на плота, за да създадете визуална представа, която не можете да пренебрегнете.

Освен тези основни изисквания, не забравяйте и следното:

Детокс без лишения

Минимизирайте добавената захар.   

Минимизирайте добавените захари, за да ограничите апетита, като изберете естествено сладки храни като зимна тиква, плодове и канела.

Накрая отново ще препоръчаме да персонализирате горните препоръки според вашите нужди. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете детоксикационна програма. А по всяко време може да потърсите и специалистите от клиниките Аюрведа Банско и Аюрведа София, които ще подготвят специално за вас персонална детокс програма – най-краткият път към един пълноценен и ефективен детокс без лишения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *