Бул. “Витоша” 47-и по скъпота в света

Столичният булевард “Витоша” се изкачва в класацията за най-скъпи търговски улици в света. Този път той заема 47-о място на планетата от общо 65 пазара, които са изследвани. За последните пет години това е най-високото място на бул. “Витоша” в класацията. Автори на изследването са международна консултантска компания. Изследването носи името “Main Streets across the World”.

В сравнение с предходната 2018 година, най-популярната улица в София се изкачва с две места напред. Средният месечен наем на бул. “Витоша” достига 50 евро на квадратен метър. Родната улица разменя места с румънската улица Calea Victoriei в Букурещ, където месечният наем е 47 евро/кв.м.

Посочва се, че шопинг улиците в София и Букурещ все още държат добри позиции, въпреки очевидното превъходство на моловете и ритейл парковете в това отношение. За добрите им позиции спомагат икономическият ръст и повишената покупателна способност.

“В София бул. “Витоша” се радва на постоянен интерес за отваряне на нови магазини и заведения през последните години. Това е и в основата на ръста на наемите, който наблюдаваме, особено при локации с по-добра видимост и търсените от търговците по-големи квадратури”, коментират от консултантската компания.

Авторите на изследването коментират, че въпреки все по-нарастващата популярност на онлайн пазаруването, хората не спират да търсят общуване и изживяване във физическите магазини. За добрите позиции на шопинг улиците спомагат и потоците от туристи, разбира се. Тези хора винаги са сред основните клиенти на магазините на подобен тип локации в големите градове.

Иначе най-скъпата улица в Европа отново е New Bond Street в английската столица Лондон. Месечният наем там достига сумата от 1339 евро на квадратен метър. В света тя се класира на трето място, тъй като в глобален мащаб е изпреварена от Upper 5th Avenue в Ню Йорк и Causeway Bay в Хонконг.

Именно Causeway Bay е новата най-скъпа улица в света, измествайки Ню Йорк в това отношение. Наемът там достига впечатляващата сума от 2050 евро/кв.м.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *