Бул. “Витоша” – пример за слаби институции и много напорист бизнес

Както повечето от хората вече знаят, в пешеходната столична зона бяха извършени доста ремонти, като това осигури възможност през топлите дни от годината там да се  напълни със заведения. Оттук обаче следва един важен въпрос, касаещ тяхната законност.

Именно това коментира и общинският съветник Борис Бонев тази сутрин по БиТиВи. Той изрази съмнение дали тези заведения разполагат с разрешителни и допълни, че апелира към спазване на правилата, тъй като улицата е на всички и всеки трябва да се чувства удобно там. Бонев подчерта също, че при сегашното положение става така, че дейността на въпросните заведения предизвиква неудобство за хората, които не разполагат със свободен достъп до пейките и до монтираните външни източници на вода, предвидени за утоляване на жаждата на гражданите в летните горещини.

Според общинския съветник вече има получени не един и два сигнала, които визират именно подобни проблеми, в това число и опасните изкопи с големи размери, където има излят бетон. Борис Бонев каза, че е изискал случаят да бъде проверен, но все още не са му предоставени резултатите то проверката. Документацията обаче на всяко едно от заведенията на булеварда е вече изискана и ще бъде подробно разгледана. Бонев дори призова хората сами да проверят дали става въпрос за обекти, които биха могли да бъдат преместени и допълни, че абсолютно всички конструкции на „Витоша“ са с издадена документация.

Локацията на заведението обаче, заради което са най-големите препирни, се оказа одобрено от главния архитект, обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, в свое изявление пред Bulgaria ON. Той допълни още, че според него, няма истина в твърденията, че институциите, които отговарят за строежите не си вършат работата и не проверяват детайлите.

Ричард Алибегов каза, че засега се спори само във връзка с две постройки и случаите са в съда, а всички останали заведения, които функционират, са проверени по много пъти от съответните органи. Бонев обаче веднага контрира, че разрешението е единствено за поставяне на слънцезащитна тента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *