61-и сме в света по условия за правене на бизнес

България се намира на 61-о място в света по условия за правене на бизнес. Това посочва Световната банка в класацията си Doing Business 2020, в която влизат общо 190 държави. България събира 72,0 точки в изследването от 100 възможни. Под внимание са взети реформите, извършени в страната в периода между месец май 2018 година и май 2019 година.

Държавата, където най-лесно се прави бизнес, е Нова Зеландия, става ясно от класацията на Световната банка. За четвърта поредна година тази страна оглавява класирането, събирайки 86,8 точки. След Нова Зеландия в челото се нареждат още Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ и други.

Сериозен скок в класацията Doing Business прави Турция, която скача с общо 17 места и е вече на 33-о място. Посочва се, че причините за това са проведените от турското правителство реформи, с които е бил подобрен бизнес климата в страната.

Вероятно ще останете изненадани, но Северна Македония е на осезаемо високо място в класацията, намирайки се на 17-а позиция. Като сериозен напредък на западната ни съседка се посочват сключени и изпълнени договори, както и опростяване на изчислението на таксите за изпълнение. Споменава се и извършената промяна в трудовите разпоредби, правилата за съкращения, пренаемането и обезщетенията.

Що се отнася до нашия регион, след Северна Македония най-високо се класира Словения – на 37-а позиция, докато Сърбия следва на 44-о.

Говорейки за бизнес реформите в България, докладът на Световната банка отчита, че процесът по стартиране на бизнес у нас е бил улеснен. Това се е случило с намаляване на минималното изискване за капитал от 5000 лева на 3 лева. Като положителна промяна се посочва и по-високата ефективност по отношение на регистъра на дружествата.

България обаче е затруднила работата с разрешителните за строеж, посочва докладът. Увеличени са таксите и броя на процедурите за получаване на одобрение, което излишно затормозява процедурата, критикуват от Световната банка. Очаква се обаче този проблем да бъде решен с приетото ново законодателство, допълват авторите на доклада.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *