Даренията срещу коронавирус надхвърлиха 5 милиона лева

Пандемията от коронавирус сякаш сплоти българското общество, защото общата стойност на даренията, направени от български граждани и компании, вече надхвърля сумата от 5.3 милиона лева, изчислиха от организацията Български дарителски форум.

Малко повече от половината от тези пари – 52%, са дарени от фирми, а 22% са събрани вследствие на различни дарителски кампании. 18% са индивидуалните дарители, докато 8% от сумата са събрани посредством дарения от фондации.

Но как ще се използват парите?

Почти всички от тях – 94%, ще бъдат използвани за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за болниците в София и страната, където медиците са на крак и работят неуморно в един труден момент. Не е тайна, че много болнични заведения нямат достатъчно апаратура или консумативи, за да водят пълноценна битка със COVID-19. Стигна се дотам Александровска болница да поръчва апаратура, за която не разполага със средства, за да я плати.

Голяма сила набраха различните дарителски кампании у нас. Повече от 200 000 за апаратура на Александровска болница бяха събрани за ден-два, а собствени кампании организираха Министерството на здравеопазването и Български червен кръст.

Сред най-големите корпоративни дарители са А1, Банка ДСК, “Теленор”, “Райфайзенбанк”, вериги “Фантастико” и други, които направиха дарения, надхвърлящи сумата от 200 000 лева. Фондация “Америка за България” задели 300 000 лева за подпомагане на битката с коронавирус.

Има не малко и индивидуални дарители, които се включиха в кампанията. Депутатът Делян Пеевски дари повече от 300 000 лева, докато шоуменът, а вече и политик, Слави Трифонов дари 100 000 лева. Един от най-добрите български футболисти Димитър Бербатов подпомогна кампанията на Български лекарски съюз, а бизнесменът Георги Гергов дари сумата от 300 000 лева за изграждане на лаборатория в гр. Пловдив. Собственикът на Нова телевизия Кирил Домусчиев, който самият бе болен от коронавирус, подпомогна кризисния щаб със 100 опаковки от веществото хлорихинов фосфат. В същото време от парламентарната група на ГЕРБ се отказаха от своите заплати, което доведе до ново дарение в рамките на 100 хиляди лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *