Задълженията на “Пирогов” са намалели с 5 милиона лева

Задълженията на болница “Пирогов” са били редуцирани с 5 милиона лева за година. Увеличени са и възнагражденията на хората, работещи в институцията. Добрите новини съобщи пред БНТ директорът на болницата проф. Асен Балтов.

Балтов заяви, че в “Пирогов” не е имало съкращения на персонал. Той изрази задоволство, че “вече всеки знае за какво точно отговаря в спешното отделение”, а досега това не е било така. “Вече няма и пациент, който да не е вписан в регистратурата”, добави Балтов.

Той припомни, че задълженията на болницата са били в размер на 22 милиона лева, а в момента са 20 милиона. Пресрочените задължения са били в размер на 14 милиона лева, а в момента са 11 милиона. От друга страна, оборотът на болницата се е увеличил с 15% или 7.5 милиона лева.

Проф. Асен Балтов посочи, че по 25 лева се изплащат от държавата за преминал пациент. В спешното отделение на “Пирогов” пък се трудят 410 души. Той уточни, че намира тази сума за недостатъчна, но тя се компенсира от по-големия брой пациенти, оставащи да се лекуват. “През 2017 те са били 44 хиляди души, а за 2018 са 48 хиляди”, обясни професорът.

Попитан кой е най-големият проблем за “Пирогов” в настоящия момент, директорът посочи, че това продължава да бъде недостигът на медицински сестри. Той обаче припомни, че това важи за цялата страна, а не единствено за “Пирогов”.

Сред другите проблеми на болницата е приемът за лечение на неосигурени лица, което е сред задълженията на “Пирогов”. Проф. Балтов посочи, че през миналата година през “Пирогов” са преминали около 260 хияди пациенти, а 12 хиляди от тях не са били осигурени. Това, от своя страна, води до финансови проблеми за институцията, призна нейният директор.

Междувременно проф. Балтов разкри, че вчера е бил открит паметник на австриеца Отто Биелигк. Той е най-големият дарител на Български червен кръст, припомни Балтов. Паметникът е възстановен в двора на болница “Пирогов”, след като след 1944 е бил сменен с този на патрона на болницата – Николай Пирогов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *