Какви грижи трябва да полагаме за естествения паркет?

Паркетът от естествена дървесина е предпочитан избор за подово покритие не само у нас, но и по света и за това си има основателна причина. За разлика от останалите видове подови покрития, паркетът е екологичен, органичен и ако се поддържа правилно дълготраен продукт. 

Ако и вие сте решили да смените подовата настилка у дома и сте спрели на паркет, най-вероятно се питате как трябва да го поддържате така, че да му се радвате дълги години занапред.

От какви грижи се нуждае естественият паркет, за да се запази дълго красотата му?

Всъщност, никак не е сложна поддръжката на този вид подова настилка, стига да следвате няколко основни правила:

Поддържайте подходяща температура и влажност в дома или в помещението, в което сте поставили паркет

Идеалнатаа температура за този вид подово покритие е от +18 до + 24 градуса, а относителната влажност на въздуха е 40 – 60%. Истината е, че няма да ви е трудно да поддържате този вътрешен климат, тъй като тези температури са много подходящи и за членовете на семейството ви. През сухите и горещи месеци използвайте овлажнител за въздух, а през периодите с висока влажност затопляйте по мъничко помещението.

Внимавайте с местенето на мебели 

Естественият паркет е предразположен към надраскване, затова трябва да внимавате при местенето на мебелите в помещението. Ако мебелите имат колелца или крачета увийте ги с мек филцов материал, а ако се налага да изместите някоя мебел се старайте да не я плъзгате по паркета, а да я повдигате, за да не надраскате настилката. 

Пазете го от пряка слънчева светлина

Паркетът е доста чувствителен към силната и пряка слънчева светлина и ако е изложен за по-продължителен период на такава, вероятността да изсветлее е доста голяма. Ако не искате да се случи това, просто се постарайте да използвате плътни завеси през най-светлата част на деня.

Почиствайте с прахосмукачка и влажен парцал

При ежедневното почистване на паркета използвайте прахосмукачка с меки приставки и забравете за всякакви видове парочистачки, прахосмукачки с въртящи глави или роботи, тъй като могат да наранят настилката. А тъй като водата е враг на естествената подова настилка не е препоръчително да я миете често. Но ако се налага, използвайте не мокър, а само влажен и добре изстискан парцал.

Внимавайте с препаратите

Ако по паркета се появят петна или се натрупат замърсявания, които изискват по-прецизно почистване, използвайте единствено почистващи препарати предназначени за естествен паркет. Ако не сте сигурни какви препарати са подходящи, най-доброто решение е да потърсите информация от магазина, от който сте закупили естествения настилка.

Как да почистите паркет според неговото покритие?

Паркет обработен с восък или растителни масла

Леките замърсявания от естествено подово покритие обработено с масло или восък използвайте вода, в която разтворете специален почистващ препарат. За да почистите потопете парцал, изцедете добре и едва тогава започнете почистването.

Паркет обработен с лак

Ако подовата настилка е обработена с лаково покритие, най-лесно можете да отстраните замърсяванията и петната като отново използвате специални препарати, които са химически неутрални и не нанасят никакви щети на лаковото покритие.

Чести повреди на естествения паркет и начините за тяхното отстраняване

Смяна на цвета

Това се случва, ако паркетът е бил изложен за продължително време на пряка слънчева светлина. За да се справите с този проблем просто покрийте мястото с килим или поставете някоя по-обемна мебел. С течение на времето дървото ще възвърне цвета си и ще се възстанови напълно.

Разширени дъски

Този проблем се появява, ако в помещението влажността е била твърде висока. Решението изисква полагане на хидроизолация под паркета и стриктно следене на влажността в стаята.

Драскотини

Ако драскотините са малки, можете да нанесете върху суха кърпа малко масло или лак и да нанасяте върху драскотината, докато се скрие. Ако щетите са по-големи, тогава единственото решение е да подмените паркета в целия пострадал участък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *