Всичко, което трябва да знаем за отоплението с конвектори

В началото на отоплителния сезон, често получаваме въпроси свързани с електрическите конвектори.

  • Колко са икономични?
  • Каква е консумацията на ток?
  • Как да изберем правилната мощност конвектор и още много други.

Когато купувате електрически конвектор, има няколко важни фактора, които трябва да предвидите, преди да направите своя избор.

Как работи на електрическия конвектор

Електрическите стенни конвектори са изградени от корпус, в който е вграден електрически нагревател. Въздухът преминава през тялото на уреда, затопля се и се отделя през отворите за вентилация в горната му част. Чрез вграден терморегулатор, се управлява силата на нагревателя, а чрез температурен датчик, уреда сам регулира работата си за да осигури икономична работа. Сред най-големите предимства на тези отоплителни уреди е работата чрез естествена конвекция. Чрез постепенно нагряване получавате комфортна температура, а уреда е на практика напълно безшумен.

Как да изберем правилната мощност

Преди да изберете мощността на вашия конвектор, ще трябва да измерите размера на помещението, т.е. площта на стаята в квадратни метри и височината на помещението. Ако стаята е много голяма, вероятно ще ви бъдат нужни няколко конвектора, за да разпределите равномерно топлината.

За отопление през преходните сезони, калкулирайте приблизително 60-70 вата на квадратен метър за изчисляване на мощността на конвектора, но ако планирате да се отоплявате през зимните месеци с електрически конвектор, трябва да предвидите около 70-85 вата на квадратен метър за отопление. Ако вашата стая е 20 кв.м и планирате да се отоплявате с конвектор трябва да използвате формулата 20 кв.м х 85 вата = 1600 вата (1.6 kW).

За старото строителство и помещение на първи или последен етаж, трябва да калкулирате по-висока мощност за да успее отоплителното тяло да поеме топлинните загуби. Изберете модел с по-голяма мощност, отколкото ви е необходима.

След като откриете каква мощност е нужна за отопление на помещението, избягвайте да купувате конвектор, който отговаря точно на тази мощност. Купете такъв, който ви дава малко допълнителен капацитет, така че да не е необходимо да работи с пълна мощност.

За детска стая препоръчваме да изберете по-висока мощност на електрическия конвектор, така отоплителя ще затопля стаята при по-ниска температура на отопляващата повърхност. Ако направите такъв избор, ще се погрижите за безопасността на вашето дете от изгаряне.

Каква е консумираната енергия и колко е икономично отоплението с конвектор

Конвекторите за разлика от климатиците, нямат възможност за преобразуване на енергията с високо КПД. Так например уред с номинална мощност 2000 W, ще консумира 2000 W на час. Чрез терморегулатора можете да регулирате работната температура. Когато терморегулаторът е настроен на по-ниска степен, той изключва нагревателния елемент по-често, защото съответната температура се достига по-бързо (по-ниската степен отговаря на по-ниска температура в помещението за по-кратко време). Когато степента е по-висока, да кажем, максималната възможна, терморегулаторът не се изключва, а до каква температура ще се затопли помещението зависи от други фактори, като напр. неговото изложение, изолацията и т.н. Благодарение на терморегулатора Вие може да определяте степента на затопляне и съответно консумацията на електроенергия за един астрономически час.

Вече се предлагат ново поколение електрически конвектори с управление през интернет и функция за лесно и бързо свързване, отговарящи на най- високите европейски стандарти за енергийно ефективни уреди. С управление през интернет тези модели достигат 39% от максимум 40% Сезонна Енергийна Ефективност. Това се постига, благодарение на електронния терморегулатор и интелигентни функциите, които пестят електроенергия и улесняват живота на потребителите. Такива са например функциите за Отворен прозорец/врата, функция за корекция на измервателния температурен сензор ±4°С, функция седмичен таймер и други.

Какви са предимствата и недостатъците на конвекторите

Бързият монтаж липсата на поддръжка са сред основните предимства на конвекторите. Повечето модели предлагат възможност за монтаж на стена или под, като предварително трябва да предвидите дали модела е с включена монтажна стойка за стена или крачета за подов монтаж.

Ако избирате модел за подов монтаж, тогава може премествате уреда от едно помещение в друго. Чрез вграденият термостат, отоплението с конвектор може да спести до 25% от електроенергията на едно домакинство.

Производителите предлагат конвектори с механичен или електронен термостат. Моделите с електронен термостат са предпочитан вариант за отопление, защото това управление е много по-прецизно, контролира температурата на въздуха с помощта на сензори, а някои модели разполагат с допълнителни функции като таймер, нощен режим и управление през смартфон.

Електрическите конвектори на практика нямат недостатъци. Те са тихи и компактни, а скоростта с която загрява въздуха е достатъчно бърза, за да затопли стаята чрез естествената конвекция създават желаната температура за кратко време.

Как мога да настроя конвектора да работи икономично

Основно правило за икономична работа на всеки отоплителен уред е задаване на настройка на по-ниска стайна температура. По този начин значително намалявате консумираната мощност.

Препоръчителната температура в домашно помещение е 22-23 °C. Когато излизате за няколко часа от помещението, не изключвайте конвектора, а само намалете зададената температура до 16-17 °C. Тази разлика от 5-6 °C, ще намали значително консумираната мощност, а едновременно с това ще запазите топлината в помещението.

Ако сте решили да се отоплявате с електрически конвектори препоръчваме да изберете доказан производител и продукт с дълъг срок на гаранция.

1 thoughts on “Всичко, което трябва да знаем за отоплението с конвектори”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *