Хотел “Рила” в столицата може да бъде съборен

Добре познатият на столичани “Хотел Рила”, намиращ се в центъра на София, може да бъде съборен в най-скоро време, а на негово място да бъде изградена нова сграда. Това поне предвижда проектът на собственика на хотела – фирмата “Рила-център” ООД. Според плановете на дружеството, хотелът ще бъде “наследен” от жилищна сграда със същата височина. Съобщава се, че от “Рила-център” вече са предали задание на архитектите от “Ателие Серафимов архитекти” (АСА) за жилищна сграда с височина от 11 етажа.

Все още обаче  цялата процедура е в твърде начална фаза на инвестиционно намерение, съобщават от “Дневник”. За да бъде стартирана работата по проекта, първо той трябва да бъде одобрен от Столична община от направление “Архитектура и градоустройство”. Инвеститорът трябва да изработи и Работен устройствен план, където детайлно да опише всички параметри по проекта.

Кметът на район “Средец” Трайчо Трайков също потвърди, че в писмо до него собствениците на хотела също са потвърдили намеренията си да съборят хотела и да построят нова сграда на негово място.

Арх. Светла Тихолова потвърди пред “Дневник”, че хотел “Рила” няма статута на паметник на културата. Тя обясни, че хотелът е “построен набързо” през 1962 година, а самият проект за него е бил предазначен за хотел на морето. “Построени са два – един на морето и неговот копие тук в София”, обясни арх. Тихолова.

Припомняме ви, че през 2018 година вече бе приет проект за трансформацията на хотел “Рила”, който все още може да бъде приложен. Според него сградата следва да бъде запазена, а до него откъм ул. “Леге” да бъде изградена постройка на 11 етажа – там, където преди беше заведението “Буда бар”. Изглежда обаче, че сега намеренията на собствениците са различни, като те искат изцяло да съборят хотела и да построят новата сграда на негово място.

По време на социализма в хотел “Рила” отсядаха делегатите от конгресите на БКП, а кухнята се грижеше за изхранваето на членовете на ЦК и техните семейства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *