Интересни факти за тениса, които дори и феновете не знаят

От произхода на името и цвета на тенис топките, до най-дългия мач в историята. Това е статията, в която ще ви запознаем с интересни факти за тениса, за които дори и най-върлите фенове на спорта не подозират. Да започваме!

Интересни факти за тениса, които дори и феновете не знаят

Източник на изображението: pexels.com

Къде се е зародил тенисът и защо се нарича така?

Има няколко теории, но по-голяма част от специалистите твърдят, че началото му е било във Франция през 12 век. Тогава вместо с тенис ракети, играчите удряли топката с ръце. След време добавили ръкавици, а по-нататъка ръкавиците се заменили от ракети. 

Играчите извиквали tennez, което означавало “дръж”. Така се зародило името тенис. 

Защо тенис топките са жълто-зелени и са от филц?

От 1972 г. задължителният цвят за тенис топките е яркото жълто-зелено. Причината за избора на точно този цвят са зрителите, които гледат турнирите по телевизията. За да могат да следят топките, те трябва да са в ярък цвят, който да ги отличава.

Белите топки, които се използвали преди това, не се виждали добре. 

А защо обвивката им е филцова? Много просто. Тази материя на топките им позволява да се прикрепят за части от секундата към тенис ракетата. Това дава нужната стабилност, за да се извърши прецизен удар. 

Кой е най-дългият мач в историята

Няма точно време, за което един тенис мач да трябва да приключи. Той продължава до достигането на определен резултат, което означава, че може да отнеме и много часове. 

Към днешна дата рекордът за най-дълго време принадлежи на мача между Николас Махут и Джон Иснър.  По време на първия кръг на турнира Уимбълдън през 2010 г., мачът между тях продължава 11 часа и 5 минути. Победата тогава е за Иснър.

 

Колко време е тенис топката в игра?

По-голямата част от тенис мача се състои от подготовка за сервис и прекъсвания в играта. Действителната игра заема по-малко от 20% от целия мач. 

Например в двучасов мач топката е в игра средно за не повече от 30 минути.

 

Защо тенисистите викат при удряне

Причината е, че когато изкарат всичкия си въздух от белите си дробове, ударът е по-силен. Факт е, че някои тенисисти подчертават крясъка си и го правят свой отличителен белег.

 

Кой е най-бързият сервис?

На 12 май 2012 г., по време на мача срещу Владимир Ихначик от Беларус, в турнира Busan Challenger в Южна Корея, австралийският тенисист Самуел Грот поставя нов рекорд. 

Първият му сервис е със скорост от около 263 км/ч, подобрявайки предишния рекорд от 251 км/ч, който принадлежи на Иво Карлович от Хърватия.

Защо тенисистите проверяват топката си преди сервис?

Тенисът е спорт, в който дори и най-малката променлива може да повлияе на добрата игра. Това е и причината тенисистите да проверяват за признаци на износване по повърхността на топката.

Износването може да повлияе на полета на топката, която да поеме в непредвидена посока, или да се изгуби обичайния отскок.  

Защо се носят шорти при тенис? 

Когато се замислите за тенис облеклото, със сигурност в съзнанието ви изникват шортите. Но кой за първи път ги е обул по време на мач?

Бъни Остин е първият тенисист, който носи шорти по време на международния турнир във Форест Хил през 1933 г. И тъй като всички играчи му завидяли за удобното облекло, от този ден нататък шортите са приети за официално тенис облекло.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *