Повечето българи не знаят кога са евроизборите

Изборите за европейски парламент наближават с пълна сила, но скорошно проучване показва, че повечето българи дори не знаят на коя дата ще се проведат те. Изследването е дело на Института за политически анализи и сондажи “Кантар пюблик”. То е проведено в периода между 19 февруари и 4 март.

Данните показват, че 48% от анкетираните българи не знаят на коя дата ще се проведат следващите избори. 33% дават грешен отговор, а 19 на сто директно отговарят, че просто не знаят. Верният отговор на въпроса е 26 май – тогава отново ще се разходим до урните, за да дадем гласа си за хората, които ще изпратим в европейския парламент.

Заинтересовани ли са младите хора в България от политиката? Сред българите между 18 и 24 години, 20% са заявили, че най-вероятно ще гласуват. Процентът се покачва при хората над 25 години – 25%.

Макар и евроскептицизмът у нас да се засилва в последните години, 53% от българите смятат, че членството ни в Европейския съюз е нещо добро за страната. 34% са отговорили, че то не е “нито добро, нито лошо”. 59% смятат, че все пак сме извлекли ползи от присъствието си в европейското семейство. 23 на сто обаче са на обратното мнение.

Ако утре се проведе референдум за напускане на ЕС, как биха гласували българите? 13% от нашите сънародници биха искали България да напусне съюза, докато 64% биха гласували за оставане. 23% на този етап не са сигурни в решението си.

41% от българите смятат, че основната причина да гласуват на евроизборите е техният обществен дълг. 30% допълват, че така или иначе обикновено гласуват на избори.

И на обратната скала – като основна причина да не гласуват, българите изтъкват съмненията, че техният вот изобщо би променил нещо. 28% допълват, че нямат никакво доверие в политическата система.

65% от българите са на мнение, че най-важните теми за дискусия в предизборните дебати са икономиката и растежът.

Едва 19% от българите казват, че изобщо са чули или гледали в медиите и социалните мрежи послания, окуражаващи ги да гласуват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *