Как да изберем правилните работни дрехи

Специализираното работно облекло е задължителен атрибут при изпълнение на определени видове работа. Той е необходим за различни цели. Така например някои костюми се използват за защита на химически и физически фактори, докато други служат за това да направи човек невидим, или обратното, да го направи видим на голямо разстояние поради отразяващи елементи.

В зависимост от обхвата на употреба работните дрехи се считат за гащеризон и тениска, костюм от полукомбинезон или панталон и яке, отделно яке, топла версия на костюма, халати и престилки. Всеки комплект специализирани дрехи се допълва от шапка с обувки. Важно е работното облекло да е удобно. Рационалният избор ви позволява да осигурите работния процес, да защитите здравето и дори човешкия живот.

Сега работните дрехи се представят на пазара в доста широк диапазон (има лятна и зимна версия на гащеризони), благодарение на което работодателите могат да направят избор, ръководен не само от безопасността на своите служители, но и от необходимостта да подчертават стила на компанията и издигат имиджа й на ново ниво.

Видове работни дрехи

Специализираните работни дрехи може да бъдат разделени на два вида: обикновени и защитни. Първата група включва памучни костюми, престилки, гащеризони, якета и шапки, които на първо място трябва да бъдат удобни, леки и хигиенични. Носят ги сервитьори, охранители, медицински персонал и т.н.

Работните дрехи от втори тип служат за защита на човек от фактори, които могат да навредят на тялото по време на работа – от влага, огън, електричество, опасни вируси и пр. Например такива дрехи се носят от електротехници, пожарникари, заварчици, строители, лабораторни работници. Тя трябва не само да е удобна и хигиенична, но и да осигурява надеждна защита.

Материал за работни дрехи

Има много изисквания към тъканите за работни дрехи. Те трябва да бъдат избрани, като се вземат предвид производствените условия, например някои материали трябва да са устойчиви на високи температури, химикали и т.н. За пожарникарите дрехите се шият на основата на водоустойчив плат с антистатично импрегниране, което е устойчиво на огън.

Материалът за специализирани костюми трябва да притежава следните качества:

  • износоустойчивост;
  • пропускайте въздух;
  • осигуряване на комфортни температурни условия;
  • лесно се отмива;
  • хигиена;
  • наличие на сертификат за съответствие с ГОСТ.

При производството се използват синтетични, естествени и смесени тъкани. Синтетичните са еластични, издръжливи, лесни за почистване, но имат един недостатък – не позволяват на въздуха да преминава добре, което причинява дискомфорт при високи температури, а се наблюдава и дразнене на кожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *