Как да изберете подходящата палатка за къмпинг или риболов?

Обмисляте няколкодневен излет или риболовен уикенд с приятели и се нуждаете от помощ при избор на подходящото къмпинг оборудване.

Иска ви се да откриете възможно най-удобната палатка, но огромното разнообразие от артикули е толкова голямо, че се чувствате малко изгубени.

Не се притеснявайте. Останете с нас и в края на този материал вече ще сте напълно наясно от какъв тип палатка имате нужда.

Как да изберете подходящата палатка за къмпинг или риболов?

Източник на изображение:pixabay.com

Основни характеристики, които е добре да вземете под внимание при избор на палатки

Помислете за броя на хората, които ще използват палатката

На пазара се предлагат както едноместни, така палатки за двама, трима, четирима и повече души.

Нашият съвет обаче е да не се доверявате напълно на това, което пише в описанието на продукта.

Казваме това, тъй като обикновено, за да спят спокойно в една палатка двама души и да има достатъчно място за багаж е добре палатката да е триместна, а не двуместна.

По същата логика, ако предвиждате в платката да спят трима души е добре да се ориентирате към покупката на четириместна палатка и т.н., и т.н.

Разбира се, ако ще използвате палатката сами и не се налага да се съобразявате с никой друг, тогава можете да се спрете както на едноместна, така и на двуместна палатка.

Вземете под внимание сезона, през който планирате да я използвате

Освен по капацитет, размер и форма, палатките се различават и по сезонност.

Казано иначе, палатките, които се предлагат на пазара са или 3 – сезонни или 4 – сезонни.

3 – сезонните палатки са предназначени за по-топло време и могат да се използват както през лятото, така и през пролетта и есента.

Обикновено са оборудвани с повече мрежести панели, които увеличават въздушния поток и едновременно с това не позволяват на насекоми като мухи и комари да влязат в палатката.

Този тип палатки са леки, удобни, издръжливи на проливни дъждове, но не са много подходящи за сняг, студ или продължително излагане на силни ветрове.

4 – сезонните палатки са проектирани да издържат на силни ветрове, дъждове и сняг.

Този тип палатки се изработват от по-плътни и тежки материали и въпреки, че имат мрежести панели не могат да осигурят този приток на въздушния поток, както моделите 3 сезона.

За сметка на това задържат топлината, което е в плюс, ако използвате палатката основно зимата за зимен риболов.

Помислете за теглото на палатката

Теглото на палатката зависи както от нейния размер, така и от материалите, от които е произведена и не на последно място от различните допълнителни функционалности, с които е оборудвана.

Нашият съвет в този случай е, да прецените дали ще носите палатката в раницата и на гръб или ще използвате личния си автомобил.

Ако ще я носите в раницата, можете да разгледате някой от моделите свръхлеки палатки, а ако ще я пренасяте в багажника на колата, тогава може да се спрете и някой по-обемен и тежък модел.

Обърнете внимание на материала и качеството на изработка 

Разнообразието от материали, които се използват за производството на палатки днес е огромно и на пазара можете да откриете както модели от текстил (памук), така и палатки от полиестер, найлон и много други материали.

Ако търсите нашият съвет, ние ви препоръчваме да се спрете на модел от полиестер, тъй като този материал е лек, издръжлив и не пропуска вода.

Що се отнася до качеството на изработката, тук изключително важното е да обърнете внимание на циповете и на шевовете на палатката, които трябва да са допълнително подсилени.

Как да изберете подходящата палатка за къмпинг или риболов?

Източник на изображение:pixabay.com

Не забравяйте да се информирате за начина на разпъване

Казваме това, тъй като има палатки, които изискват повече усилия и поне още един човек, за да бъдат разпънати, а има и палатки, които се разпъват буквално за няколко минути.

Така например, ако ще къмпингувате за кратко или искате да прекарате един риболовен уикенд с приятели и не искате да губите време, добър избор са изскачащите модели.

Но ако смятате да къмпингувате цяло лято, тогава по-добрият избор са моделите, които се разпъват и сглобяват малко по-трудно, но за сметка на това стоят и по-стабилно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *