От традиция в тенденция: Как плетенето се превърна в печеливш бизнес

Няма нищо по-добро за душевния комфорт от хобито. Ако то е свързано с допълнителни ползи за здравето и дома – още по-добре! Може би заради това най-популярното женско хоби си остава плетенето. Някога само с няколко чилета прежда се преобразявали дома си, попълвали са гардероба си и са се грижили за психическото и физическото здраве.

Днес плетенето отново е на мода. Жените се връщат него с още по-голям ентусиазъм. Причините са много: възможността да създадат единствен по рода си продукт, да си починат след тежка умствена работа, да се освободят от стреса и дори да използват хобито си като рехабилитация след боледуване. Това обаче не е всичко! Оказва се, че плетенето е възможност за допълнителни доходи – безценно решение във времена, в които парите никога не стигат!

Уникалност – основният коз

Ако подхождате с недоверие към възможността да правите пари с плетивата си, помислете отново! Продуктите, които ще се създават, са по поръчка. В повечето случаи това са единствени по рода си неща и това не е въпрос само на суета и претенциозност. Хората имат различни размери, особености на структурата, алергии към определени материи и т.н. Ако разчитат на масовото предлагане в магазините, те много трудно ще открият това, което отговаря на всичките им нужди. Плетивата са достъпна алтернатива, която със сигурност ще отговори на очакванията им.

Ако сте творчески личности със силен интерес ръкоделието и свободно време, имате всички възможности да го превърнете в успешно бизнес начинание.

Как се правят пари от плетене?

Това е въпросът на въпросите, чийто отговор е свързан с анализиране на пазара. За да се получи бизнес проектът, трябва да оцени търсенето на предлаганата стока, вземете предвид цената на конкурентите, свършете работата си качествено и популяризирайте по подходящ начин стоката си.

Предимството на плетенето като хоби е, че то дава невероятни възможности за творчество. Изделия от прежда се използват и за облекла, и за аксесоари, и в полза на интериора. Затова, ако решите да правите пари с плетене, изберете своята ниша. Най-търсените на пазара в момента са:

 • Бебешки плетки и дрешки за деца
 • Амигуруми- плетени играчки
 • Дрехи за възрастни
 • Аксесоари на стила – шалове, палантини, ръкавици, шапки, бандани, ленти за коса, снудове
 • Чорапи, клинове
 • Дрешки за домашни любимци
 • Декор за дома – покривки, карета, покривала за легла, пердета, декорация за кашпи
 • Плетени аксесоари за бита – калъфи за телефони, очила, книгоразделители и т.н.
  Най-ефективния начин да изкарате пари чрез плетенето, е като създавате схеми за плетене, конвертирате в pdf формат и продавате в различни платформи, като Etsy, Ravelry, Instagram и т.н. Електронните файлове не изискват физическа доставка и може да ги препродавате неограничен брой пъти.

В началото може да се изкушите да плетете всичко – творецът във вас трудно ще издържи на предизвикателството. Скоро обаче ще се убедите, че концентрирането в една посока е най-краткият път до утвърждаването на пазара и успеха.

Помислете добре преди да се съсредоточите в производство, което има висока конкуренция или в такова, което ще има много ограничено потребление. Важното преди всичко е уникалността на продукта ви, затова акцентирайте върху цветовете и разнообразието.

Рискове

Както всяко бизнес начинание и тук ще се появят предизвикателства, които могат да ви разколебаят- дори да имате много поръчки, имате само две ръце; преди да се появят клиенти, трябва да покриете разходите си за материали; ако продавате онлайн, ще се появят купувачи, които ще се откажат от поръчката или просто няма да платят за нея. Хубаво е да искате авансово плащане като застраховка.

Усвояване на последните новости

Колкото и да сте добри в плетенето на една или две куки, скоро ще разберете, че всичко се променя: появяват се нови техники, материали, възможности. Отделяйте част от печалбата си, за да инвестирате в своето надграждане като творец и предприемач, за да останете „в час” и за да може винаги да сте адекватни спрямо търсенето на пазара.

Консумативи

Ако сте решили да правите пари с плетене, първото, за което трябва да се запасите с известно количество консумативи като:

 • Качествена прежда
 • Професионален комплект куки / тънки и дебели
 • Декоративни елементи като пайети, дантели, ширити, панделки, копчета, апликации
 • Подходящи кутии или пакети за изделията ви

За да се запасите с тях, по-добре е да не разчитате на местата кинкалерия и магазин за прежди. Онлайн магазините предлагат впечатляващо разнообразие от асортимент, който ще ви излезе още по-евтино. Ако ви притесняват транспортните разходи, може да направите комбинирана поръчка с приятелки по хоби. С тях ще си разделите цената на доставката.

Къде да предлагате изделията си?

Ако не разполагате с физически магазин или нямате познати, на които да предложите стоката си на консигнация, социалните мрежи са вашето поле за изява. Различни групи за млади майки, направи си сам-страници, онлайн базари, световно популярни платформи за ръкоделия като Etsy, Amazon Handmade, Ebay и др.

Не предлагайте нещата си във форуми за плетиво. Там плетат всички и нямат нужда от вас. Все пак участвайте, защото може да почерпите вдъхновение и да държите под око конкуренцията.

Как да определите цената на стоката си?

Това е много труден въпрос, но като цяло, трябва да вземете неща предвид:

 • Цената на преждата;
 • Сложността на изработката;
 • Уникалността на изделието;
 • Времето и труда ви;
 • Цената на доставката;

Ако отделяте на един продукт по три часа дневно, може да го завършите за два дни. Така ще може да правите по петнадесетина изделия месечно. Ако сте наясно колко ще инвестирате в производството си, вече може да предвидите на колко приходи максимум може да разчитате.

Реклама

Популярността придобита „от уста на уста” има доказан ефект, но няма да ви осигури постоянни доходи, особено ако живеете в малко населено място. Приятелите и роднините са най-добрата реклама, но след това бързо насочете вниманието си към социалните мрежи и специализирани сайтове. Може да платите, за да поставят обявата ви на челно място, но имате още възможности: Да направите профил в Инстаграм с атрактивни снимки и съвети, да развиете YouTube канал със съдържание, интересно за тези, които обичат да творят, да участвате в популярни онлайн платформи за ръчнонаправени изделия.

Успоредно с това може да направите брошури със снимки на вашите изделия и визитки, които да разпространявате на места, където се намира вашата целева аудитория. Срещайте се с хора, ходете на събори, участвайте в благотворителни инициативи- така все повече хора ще са наясно с възможностите ви.

Ако имате ресурс и свободно време, може да развиете и собствен сайт с полезно съдържание за жени, майки и хора, които се занимават с ръчно творчество. Там най-лесно и редовно може да предлагате и реализирате продукцията си.

Ако сте наистина добри в плетенето и при най-добро стечение на обстоятелствата, може дори да създадете собствен (онлайн) магазин и бранд плетива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *