Как да разберете кога е подходящият момент за нови автомобилни гуми?

Тук е и добре познатото време от годината, когато зимните гуми трябва да се сменят със летни. Докато го правите, защо да не проверите състоянието на гумите си? Както на тези които сваляте, така и на тези, които монтирате.

В тази статия ще разберете на какво да обърнете внимание, когато проверявате гумите си, кога е време да закупите нови и защо да се доверите на качествените гуми Continental.

Източник на изображението: elements.envato.com

Колко дълъг живот имат гумите?

Първото нещо, което трябва да знаете е, че е почти невъзможно да определите колко дълго можете да използвате гумите си. Някои производители заявяват, че е най-добре да купувате нови гуми на 10 години, а други – на 6. Но на кого да вярвате? Нашата препоръка е да се доверите на себе си да подходите с грижа към гумите си.

Това, което пряко влияе на издръжливостта на гумите ви, са навиците ви като шофьор. Рязкото спиране и рязкото ускоряване, шофирането по неравни пътища, както и небрежното паркиране, могат значително да скъсят живота на гумите.  

Климатичните условия, в които карате, също могат да оставят своя отпечатък. Внезапните промени в температурата и бързото замръзване на водата могат да доведат до образуването на малки пукнатини по повърхността на гумата.

С течение на времето те могат да прераснат в по-сериозни повреди. Също така високите температури и постоянното излагане на слънце могат да доведат до изсъхване и напукване на повърхностния слой.

Как да проверите дали е време за нови гуми?

Кое е първото нещо, на което трябва да се обърне внимание при проверка на състоянието на гумите, независимо дали те са летни или зимни ? Със сигурност това са състоянието на протектора и дълбочината на каналите на гумите.

Протекторът е нужен, за да може водата, която е на пътя, да минава по каналчетата, за да се избегне аквапланинг. Когато той се изпили, сцеплението се понижава, а следователно и вашата безопасност. 

Износването на протектора на гумата може да се определи по няколко начина. Първият от тях е просто измерване на дълбочината на каналчетата. Ако тя е 1,6 мм или по-малко, определено е време да закупите нови гуми.

В допълнение към износването на протектора, има няколко други индикатора, които да ви подскажат, че колата ви се нуждае от нови “обувки”. Това са издатини отстрани на гумите. Ако забележите такъв тип деформации по ръба или откъм джантата, това е сигурен знак, че тя е повредена.

Как да се грижите за гумите си?

За да избегнете гореспоменатите повреди и да удължите значително експлоатационния живот на гумите, е необходимо редовно да ги преглеждате. Най-важно е налягането в гумите. Всеки месец гумата губи средно 0,13 BAR. Това може да доведе до неравномерно налягане в гумите и трайно да ги повреди. 

Много е важно да спазвате допустимите граници на налягането в гумите. Както е лошо те да са прекалено напомпани, така е лошо и налягането в тях да е под допустимото. 

Шофирането над препоръчителната скорост може да доведе до повреда на гумите. Отстрани на тях можете да намерите информация за максимално разрешената скорост, с която да се съобразите при шофиране. Спазвайте и ограничението за товар на гумите. 

Друг важен фактор е изборът на качествени гуми. Както споменахме и в началото на статията, Continental произвеждат летни и зимни гуми, които са изработени от висококачествен каучук. Те осигуряват добра издръжливост и ненадминато сцепление. 

Ще заключим с това, че е нужно да отделяте внимание на гумите си, за да удължите техния живот. Това ще направи шофирането ви комфортно и безопасно. Доверете се на доказал се добър център за гуми, който може да ви предложи марки като Continental, Bridgestone и Michelin, както и консултация при нужда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *