Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, които имат характерно благоприятно действие върху здравето на гостоприемния организъм, в който попаднат.

По-голямата част от тези полезни микроорганизми са представители на бактериите, но също така могат да бъдат и дрожди.

Пробиотичните бактерии се срещат естествено в някои храни – кисело мляко, кефир, кимчи, комбуча, кисело зеле. Общото между всички тях е, че са претърпели ферментация.

Другото име на пробиотичните бактерии е млечно-кисели бактерии. Наименованието произхожда от способността им да отделят млечна киселина като продукт от обмяната на захари (лактоза) в бактериалните клетките.

Терминът “пробиотик” произхожда от латинските думи “про” – “за” и “биос” – живот.

Пробиотиците живеят в симбиоза с организма-гостоприемник, като и двете страни едновременно извличат ползи от това съжителство.

Какво представляват пробиотиците?

Източник на изображението: Unsplash.com

Как функционират пробиотиците?

Пробиотиците функционират като колонизират гастроинтестиналния тракт, където взаимодействат със собствена ни чревна флора и въздействат на много аспекти от здравето на човека. 

Те могат да допринесат за: 

  • Поддържане на добро чревно здраве – пробиотиците помагат за осигуряването на благоприятна среда в червата, която е от съществено значение за правилното храносмилане, усвояване на храната и редовната перисталтика.
  • Подобряване на имунната система – голяма част от имунната система е концентрирана е червата. Пробиотиците могат да модулират имунния отговор, по индиректен, но значим, начин като потенциално намаляват риска от развитие на възпалителни състояния и инфекции.
  • Облекчаване симптомите на заболявания на храносмилателната система – научните изследвания са категорични, че здравия чревен биом, благодарение на пробиотиците, може да повлияе заболявания като синдром на дразнимото черво, хронично възпаление на червата, диария ( включително антибиотик-асоциираната) и запек.
  • Подобряване на настроението и мисловната дейност – Някои изследвания сочат, че някои пробиотични щамове могат да имат благоприятно действие при тревожност, стрес и депресия. Това се дължи на отделянето на лесно достъпен серотонин в чревния лумен.
  • Поддържат оралната хигиена – пробиотиците потискат растежа на вредните бактерии в устната кухина, което може да се отрази благоприятно и да профилактира появата на кариес, гингивит и лош дъх.

Важно е да знаем, че не всички пробиотици са еднакви. Различните щамове може да имат и различни ефекти върху здравето. Освен това, ефикасността на пробиотиците може да зависи от множество фактори – дозировка, комбинацията от щамове, начинът на приема, както и индивидуалните особености на микробиотата на индивида.

За какво служат пробиотичните хранителни добавки?

Пробиотичните хранителни добавки представляват един лесен, удобен и ефикасен метод да освежим и подобрим чревния си биом. Те служат както за поддържане, така и за възстановяване на здравословната микрофлора след антибиотично лечение или прекарване на заболяване, засягащо червата.

Като цяло, пробиотиците предлагат обещаващ потенциал за подобряване на здравето и благоденствието, особено в контекста на чревното здраве и имунната функция. 

Видове пробиотици

Открити са много естествени щамове на различни пробиотични бактерии. Много от тях са проучени до известна степен и вече е ясно на науката, че всеки щам си има характерни специфични свойства, които до някаква степен го различават от останалите. Различните щамове се комбинират и живеят в симбиоза, като подпомагат поддържането на кисела среда в червата и заедно възпрепятстват размножаването на вредните бактерии.

Освен бактериите, които са открити в природата, учените са селектирали редица други щамове, като са подбрали техните гени така, че да постигнат определен ефект върху здравето.

Ето и някои от най-добре познатите на учените млечно-кисели бактерии: 

  • Lactobacillus bulgaricus – може би най-известният от всички видове пробиотици – среща се естествено само на територията на страната. Подпомага поддържането на кисело pH на чревната среда.
  • Streptococcus thermophilus – единственият полезен представител на род Стрептококус. Служи като адювант и има благоприятно действие при възпалителни заболявания на червата. Известно е, че заедно с Лактобацилус булгарикус, живеят в тясна симбиоза и за изпълнение на собствените си функции, употребяват вещества, продукти от метаболизма на другия щам.
  • Lactobacillus acidophilus – има изразен противовъзпалителен ефект, а също така има данни, че намалява нивата на холестерол в кръвта.
  • Lactobacillus casei – поддържа ниско pH на средата, стимулира производството на муцин ( слуз) и предпазва червата от действието на патогени.
  • Bifidobacterium bifidus – важен представителн на млечнокиселите бактерии. Населява дисталните отдели на тънките черва, дебелите черва и влагалището при жените. Установено е, че с времето популацията на този щам намалява, за сметка на останалите, в това число и патогенните. Понижените нива на тази бактерия се асоциира с повишен риск от развитието на различни видове рак. Бактерията благоприятства здравето на черния дроб.

Защо да изберем пробиотиците на ВитаОн?

Пробиотиците на ВитаОн се отличават с високо качество и концентрации на живи бактерии, което е причината за тяхната ефективност. Ние сме комбинирали широка гама от бактериални щамове, които сме подбрали на базата на научни доказателства и проучвания относно полезните им ефекти. Те са свързани с чревното здраве, подобрено храносмилане, укрепване на имунната система и поддържане функционалността на черния дроб.

В пробиотичните добавки на ВитаОн има добавени фруктоолигозахариди ( инулин), които представляват частично разтворими и разградими фибри. Те служат за храна ( субстрат) на пробиотиците и спомагат за по-бързото и дефинитивно колонизиране на храносмилателния тракт на гостоприемника, в който попаднат – в случая – човешкия организъм

Пробиотиците на ВитаОн са добре селектирани формули и са надежден избор за подпомагане на общото здраве и благополучие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *