Климатик или конвектор: кое е по-доброто решение за отопление на дома?

От известно време търсите отоплителен уред, който да е икономичен като разход на енергия и в същото време да може да ви осигурява топлината, от която се нуждаете, за да се чувствате удобно и комфортно в дома си.

Затова, след дълги обиколки по магазините сте свели избора си до два типа отоплителни електроуреди: конвектор или климатик.

За да ви помогнем да достигнете до подходящото за вас решение, ще се опитаме да сравним двата типа отоплителни уреди, като не им спестим нито плюсовете, нито недостатъците.

Климатик или конвектор: кое е по-доброто решение за отопление на дома?

Източник на изображение: pixabay.com

Конвектор или климатик: кое да изберете?

Начин на затопляне на въздуха

Конвекторните отоплителни уреди затоплят въздуха чрез конвекция.

Тоест, използват естественото движение на въздуха, който преминавайки през нагревателите на уреда се загрява, намалява плътността си и излиза топъл, а на негово място навлиза по-студен въздух.

Така, чрез конвенция и циркулация на въздуха помещението се отоплява ефективно.

Климатичните системи работят на принципа на обратния цикъл. При него термопомпата на климатика всмуква външен въздух, който преминава през хладилен агент, който абсорбира топлината от него.

След това хладилният агент се изпомпва през компресор и навлиза в кондензатор, който загрява въздуха, докато го компресира.

Затопления въздух се филтрира, въвежда се в помещението и го затопля, а хладилният агент се охлажда до течност и цикълът започва отново.

Сложност на инсталацията

Тук точка печели електрическия конвектор. Казваме го, тъй като при него не се налага нито намесата на техник, нито се изисква някакъв вид инсталация.

Достатъчно е, след като бъде закупен и доставен до дома, отоплителния уред да се свърже с електрическата мрежа, за да започне да работи.

За монтажа на климатичната система обаче се налага да повикате техник, който да я монтира.

Като цяло монтажът не е много сложен, но тъй като климатиците имат вътрешно и външно тяло, които трябва да се свържат правилно се изисква това да бъде направено от сервизен техник със специализирани познания.

Отоплителна дифузия

От гледна точка на разпределението на затопления въздух в помещението, климатичните системи са по-добрият избор, тъй като разпределят по-равномерно топлината.

Електрическите конвектори, както споменахме работят на принципа на конвекцията. Което означава, че зоната близо до пода винаги остава малко по-студена, тъй като топлият въздух се издига нагоре и затопля повече помещението в зоната в близост до тавана.

Универсалност

Климатиците, и по-точно инверторните климатици като Daikin са двойни системи.

Казано иначе, те могат не само да отопляват през зимата, но и да охлаждат ефективно дома ви през летните месеци.

Разбира се, за да могат да изпълняват и охлаждаща, и отопляваща функция климатичните системи трябва да са инверторни, но през последните години инверторната технология се превърна в стандарт, затова и няма да имате проблеми да изберете подходящ инверторен климатик.

Що се отнася до конвекторите, можете да ги използвате единствено за отопление през зимата, тъй като нямат охлаждащи функции.

Поддръжка

Конвекторните отоплителни уреди не се нуждаят от специална поддръжка. Достатъчно е да ги поддържате в прегледен вид и да са включени в електрическата мрежа те ще си работят и ще ви топлят.

Климатиците обаче се нуждаят както от допълване на хладилен агент, така и от профилактика от сервизен техник. 

Освен това трябва да се почистват редовно филтрите им, което е ваша работа като собственици на уреда.

Климатик или конвектор: кое е по-доброто решение за отопление на дома?

Източник на изображение: pixabay.com

Цена

Тук точката е в полза на конвекторите. Тези отоплителни уреди (разбира се, в зависимост от марката, модела, мощността и КПД) се предлагат на много прилични и достъпни цени.

Инверторните климатици са малко по-скъпи, но пък ако се спрете на модел, който ви пести енергия, началната инвестиция ще е малко повече, но ще си я възвърнете още следващата зима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *