Кои са съставките, които трябва да избягваме в грижата за кожата?

Когато става въпрос за грижа за кожата, съставките са най-важната характеристика на всеки козметичен продукт. Много хора обаче изпадат в шок дори само при мисълта, че трябва да прочетат списъка с всички отделни компоненти – изпълнен с латински наименования и неразбираеми думи. Как да разберете кои съставки са безопасни и кои трябва да се избягват? Днес сме ви подготвили кратък списък с някои от често срещаните в козметиката вещества, от които е добре да се пазите, когато избирате продукти за грижа за кожата.

Парабени

Парабените са синтетични консерванти, които често се използват в продуктите за грижа за кожата, за да удължи срока им на годност. Проучванията обаче показват, че парабените могат да нарушат функцията на хормоните, което може да доведе до повишен риск от рак на гърдата и репродуктивни проблеми. Търсете продукти с етикет “без парабени”, за да избегнете тези потенциално вредни съставки. Висококачествената българска козметика не съдържа вредни вещества, които могат да доведат до кожни раздразнения. Все пак ви съветваме винаги да четете добре описанието на продукта и указанията за употреба. Това е особено важно, ако имате алергия към определени съставки.

Сулфати

Сулфатите, като например натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат, често се срещат в измивните продукти, като например сапуни, гелове за почистване на лице, шампоани и др. поради техните пенообразуващи свойства. Въпреки че ефективно отстраняват замърсяванията и мазнините от кожата, те могат също така да отнемат естествените масла, което води до изсушаване и раздразнение. Ако имате чувствителна кожа, най-добре е да изберете алтернативи без сулфати.

Синтетични аромати

Изкуствените аромати често се добавят към продуктите за грижа за кожата, за да подобрят уханието им. Истината обаче е, че тези синтетични вещества са един от факторите, които биха могли да причинят алергични реакции или дразнене на кожата. За да избегнете потенциални неблагоприятни ефекти, избирайте продукти, които не съдържат изкуствени аромати. Вместо това предпочетете опции с естествени етерични масла.

Фталати

Фталатите са група химикали, които обикновено се използват за подобряване на текстурата и консистенцията на продуктите за грижа за кожата. Изследванията обаче свързват излагането на фталати с различни здравословни проблеми, включително репродуктивни затруднения и вариации в развитието в детска и тийнейджърска възраст. За да сведете до минимум използването на фталати, избирайте внимателно продукти за грижа за кожата, които не ги съдържат.

Формалдехид

Вероятно първото нещо, което си представяте, когато чуете името на това вещество е медицинска лаборатория с тъканни образци, консервирани във формалин. Но знаете ли, че съществуват консерванти, използвани в козметичната индустрия, които също освобождават формалдехид? Някои от тях включват DMDM хидантоин и диазолидинил урея. Тези съставки често се използват в продуктите за грижа за кожата, за да се предотврати развитието на бактерии. Формалдехидът обаче е известен канцероген и може да предизвика дразнене на кожата и алергични реакции. Проверявайте етикетите на продуктите за наличието на тези консерванти и избирайте алтернативи без формалдехид.

Силикони

Силиконите се използват в продуктите за грижа за кожата, за да създадат гладка, копринена текстура и да осигурят временна козметична полза. Въпреки това те образуват бариера върху кожата, която може да задържи замърсявания, пот и бактерии, което може да доведе до появата на петна и запушване на кожата. Алтернативите без съдържание на силикон представляват по-пропусклив и щадящ кожата вариант, на който ви съветваме да заложите.
Когато търсите подходящи продукти за грижа за кожата, отделете време да прочетете и разберете списъка със съставките. Като избягвате тези вредни съставки, можете да направите по-информиран избор за здравето на кожата си и цялостното си благосъстояние. Винаги давайте приоритет на продукти, които са формулирани с безопасни и ефективни съставки, за да постигнете сияен тен и здрава кожа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *