София се изкачи в класацията за най-скъпи градове в света

Родната столица София се изкачи с 29 места в класацията за най-скъпи градове за живот в света. Класацията е съставена от екип от анализатори на групата, издаваща престижното списание “Икономист”. В класацията за предходната 2018 година, София се изкачва с 29 места и вече заема 90-о място.

По-любопитното е, че София е на второ място по темпо на поскъпване на живота. Пред нея е единствено Нумеа – столицата на френската колония Нова Каледония. Там първото място се дължи на отсъствието на конкуренцията в търговския сектор, който продължава да бъде доминират от ограничен брой компании.

Анализаторите на “Икономист интелиджънс юнит” посочват, че в София цените по големите търговски вериги вече започват да се изравняват с тези в Западна Европа. Причина за това са и очакванията страната да приеме еврото в следващите няколко години. Сериозно се наблюдава инфлация при храните – 2.6% към декември 2018 година. Сериозно е още поскъпването на електрическата енергия, газта, парното и водата. Има още увеличаване на разходите за забавление и културни събития.

За да съставят своята класация, анализаторите обхващат цените на 400 продукта и услуги. Тук се включват храна, напитки, облекло, домакински уреди, козметика, наеми на жилища, транспорт, режийни разходи, такси на частни училища и домашни помощници, както и колко струват стандартно посещение в ресторант, кино, театър.

Взето е под внимание не само движението на градовете в последната година, но и за предходните 5 и 10 години. Анализирани са обменната стойност на националната валута, както и местната инфлация, и световния ефект от поскъпването на суровините.

Една от основните цели на доклада е да се изчисли какви разходи би отнело и продължителна командировка на служител или наемане на хора в съответната държава. Докладът е полезен и за общинските власти и правителствата да се ориентират, къде точно се намира градът им спрямо останалите топ дестинации в света.

Трите най-скъпи градове в света за предходната 2018 година остават Сингапур, Париж и Хонконг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *