Транспортът с най-голямо перо в бюджета на София за 2019 година

Столичният кмет Йорданка Фандъкова взе участие на семинар за представяне на проектобюджета на София за 2019 година. Най-голямото перо в него е отделено на транспорта, а кметът обеща, че през следващата година 90% от автобусите в града ще бъдат нови и по последен екологичен стандарт. Само за сравнение, Фандъкова посочи, че преди 10 години средната възраст на автобусите в София е била 20 години.

Според изчисленията на кмета и нейния екип, до края на годината дължината метрото в София ще бъде 48 километра срещу 10 години преди 10 години. Отделени ще бъдат и 32,8 милиона лева за закупуването на 13 нови трамвайни мотриси.

Общо за транспорт Столична община отделя 447,9 милиона лева – най-голямото перо в бюджета. От тях 306 милиона лева ще бъдат насочени към строителството на първия и втория участът от третата метролиния.

Продължават и инвестициите, насочени към облагородяване на кварталите. 47,5 милиона лева ще бъдат отделени за кварталните улици, които на места са в не особено добро състояние.

Други 4,5 милиона лева ще бъдат инвестирани в подобряване на уличното осветление, а за поддържане на чистотата на града се отделят 167 милиона лева.

Йорданка Фандъкова добави, че повишени в бюджета са и средствата за култура. Освен това, допълнителни 5,6 милиона лева се отпускат за ремонта на минералната баня в Банкя, а помощ от 550 хиляди лева ще получи Столичен куклен театър.

Сред основните цели на Столична община за 2019 година е възстановяване на големите паркове в София и изграждането на нови такива. През 2019 година ще бъде завършени първи етап от реконструкцията на “Западен парк”. Очаква се изграждането на първия публичен аквапарк в София, както и разширяването на парк “Възраждане”.

Фандъкова успокои софиянци, че на този етап не се предвижда увеличение на местните данъци и такси. Собствените приходи на Общината са нараснали със 184 милиона лева, изчисли кметът.

Новият бюджет на София трябва да бъде разгледан и приет на 21 януари. Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков припомни, че за разлика от държавния бюджет, по закон общинският такъв не предвижда дефицит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *