Майките на децата с увреждания стартират нов протест

Протестът под надслов “Системата ни убива” на майките на деца с увреждания ще бъде подновен. Исканията отново ще бъдат подобни на първия протест, стартирал с опъването на палатки пред Парламента – реформи в социалната, здравната, образователната и правосъдната система. Този път протестът ще бъде под надслов “Системата ни убива – системата е блокирала”. Първият от протестите ще стартира в 17.30 часа пред Народното събрание, но ще бъде последван и от майки в други градове. Очакват се подобни акции в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Пазарджик, Плевен, Враца, Силистра, Разград, Радомир, Хасково и Видин.

Вторият протест на майките е провокиран от поредното връщане за поправки на закона за хора с увреждания. Омбудсманът Мая Манолова, която е сред основните застъпници на каузата, нарече закона “осакатен”. Според нея, от него са извадени основни и съществени текстове, които са от ключово значение за желаните от майките и обществото реформи. От друга страна, националните организации на хората с увреждания споделиха недоволство, че текстовете са им били изпратени в последния момент.

Социалният министър Бисер Петков опита да даде обяснение, защо законът за пореден път е върнат за поправки. Според неговите думи, до това се е стигнало заради становища на няколко министерства и дирекции. Петков обясни, че Финансовото министерство е отхвърлило финансовата обосновка на проектозакона.

Бисер Петков също така разясни, че от дирекция “Правна” към Министерски съвет също са имали забележки относно текстовете. Според дирекцията, няма как личната помощ да се урежда с друг закон.”Не може един законопроект да препраща към несъществуващи закони”, обясни министър Бисер Петков пред журналистите. Той добави, че експертната група реферирала към действащ закон – този за социалното подпомагане.

Припомняме, че майките на деца с увреждания бяха дали срок на депутатите до 1 октомври, за да бъде приет пакет от три закона – за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. Това обаче така и не се случи.

снимка: Мама Нинджа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *