Готви се нов голям протест на медицинските сестри

Нов голям протест на медицинските сестри може да разтресе здравната ни система. Формалният повод за това е уволнението на сестра Мая Илиева от столичната болница “Токуда”. Тя бе освободен от работа, след като се превърна в лидер на протестите на специалистите по здравни грижи. Преди няколко дни Илиева съобщи в своя “Фейсбук” профил, че е получила заповед за освобождаване от работа.

Големият протест, който се подготвя, ще се състои на 10 септември.

Пред болница “Токуда” се състоя по-малък протест в подкрепа на Мая Илиева. Събраха се медицински сестри, рехабилитатори и физиотерапевти. Те заявиха: “Благодарим на “Токуда”, че ни взривихте отново и ни събудихте пак. На 10 септември на голям национален протест ще покажем колко обединени сме медицинските специалисти”.

Уволнената Мая Илиева бе подкрепена и от омбудсмана Мая Манолова, а в социалните мрежи се включиха още хиляди хора и здравни работници, които изразиха несъгласие с нейното освобождаване.

Самата Мая Илиева успя да се присъедини към протеста едва в края му, тъй като трябваше да подпише финалните документи по своето уволнение. Протестиращите заподозряха, че може би от болницата нарочно са я забавили, за да не може тя да посети протеста, организиран заради самата нея.

Освен с протести, недоволните заплашиха със съдебни дела и искания за оставки. Вследствие на уволнението на Мая Илиева, редица сестри в цялата страна сложиха специални ленти, казващи “Не на страха”. Според някои информации, част от тях също са подлагани на натиск от своите ръководители.

Междувременно Мая Илиева обяви, че създава нова съсловна организация на медицинските сестри. Заговори се и за създаване на нов синдикат, заради недоволство към КНСБ, които свалиха защитата си от Манолова, което и доведе до освобождаването й.

За да може обаче да се създаде нова съсловна организация, има нужда от някои промени в законите. Омбудсманът Мая Манолова обеща, че нейният екип ще разработи и инициира подобни промени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *