Приеха закона за личната помощ, майките спират с протеста

Майките на деца с увреждания оттеглят палатковия си лагер пред Народното събрание и спират с протестите. До щастливата развръзка се стигна, след като парламентът прие окончателно всички промени в закона за личната помощ. Той е част от нормативната уредба за хората с увреждания.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви пред журналистите, че приетите промени са вследствие на “десетки срещи, които са били емоционални и драматични”. Той определи новия закон като такъв, към който е имало голямо отрицание и недоверие, че изобщо може да бъде приет. Бисер Петков добави, че законът е приет със съдействието на премиера Бойко Борисов, вицепремира Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и здравния такъв Кирил Ананиев.

Омбудсманът на страната Мая Манолова определи приемането на закона като “голяма и изстрадана победа”. “Това не е обикновен закон, а един изстрадан закон от едни смели жени”, посочи Манолова.

Новият нормативен акт влиза в сила от 1 януари 2019 година. Личната помощ по него ще се отпуска от 1 септември.За следващата година социалното министерство ще разполага 437 млн. лв. за политики в помощ на хората с увреждания.

Според новия закон, право на помощ до края на 2020 година ще имат възрастните хора с над 90% и повече намалена работоспособност с чужда помощ, както и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% без чужда помощ.

Държава ще изплаща часовете на асистентите в зависимост от степента на увреждането, определена от ТЕЛК – от 15 до 168 часа на месец.

През следващата година заплатите на личните асистенти ще бъдат равни на минималната за страната, но с годините ще се увеличава. През 2020 година коефициентът на нарастване ще бъде 1.2.

Според закона, от 1 януари 2021 година ще бъде създадена Държавна агенция за хората с уврежданията. Агенцията ще изготвя индивидуални оценки на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания

Междувременно майките и омбудсманът настояха парите, предвидени за лична помощ, да бъдат прехвърлени от централния бюджет в този на социалното министерство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *