Предстои седмо издание на Софийски литературен фестивал

Между 9 и 15 декември в столицата ще се проведе седмото издание на Софийския литературен фестивал. Организаторите обещават то да бъде най-мащабното до този момент.

Освен че фестивалът ще се проведе с един ден по-дълго, очаква се участие в него да вземат над 100 души от България и света. Планирани са около 50 на брой събития, които да предложат пъстра програма на гостите. Основният фокус за тази година ще падне върху френскоезичната литература.

Сред специалните автори на фестивала, пишещи на френски език, ще бъдат Анна Мои, Самира Негруш, Бернар Коман, Махи Бинбин, Армел Жоб и други. В чуждестранна програма ще участват и три българки, които пишат на френски език – Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.

В първите два дни от събитието ще се проведе Международната конференция “Да пишеш на френски”, организирана от Международната организация на франкофонията.

Привържениците на българската литература няма да останат разочаровани, защото участие във фестивала ще вземат множество родни автори. Сред тях са Мария Касимова-Моасе, Камелия Кучер, Петър Чухов, Владислав Христов, Елена Алексиева и други.

Сред специалните точки в програмата са дискусиите върху творчеството на Цветан Тодоров, Ролан Барт и Мишел Фуко, а Антон Стайков ще изнесе лекция на темата “Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти”). В мраморното фоайе на НДК пък ще бъдат показани илюстрации и корици на художника Яна Левиева.

За втори път ще се проведе и т.нар. “Тайно поетическо четене”, за което имената на поетите, които участват, се крие в тайна. Там освен свои произведения, поетите ще имат задачата да прочетат и по едно стихотворение, написано от френскоезичен автор, съобразено с цялостния фокус на фестивала през тази година.

Ще се проведе и панелът “Бързи литературни срещи”, при които гостите ще имат възможността за петминутна среща и личен разговор с участващите Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *