Подкрепят спешната помощ с 400 нови линейки

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник-регионалният министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова подписаха договора за модернизация на Спешната медицинска помощ.

Съгласно подписаното споразумение, спешната помощ у нас ще бъде подкрепена с 400 нови линейки, снабдени с най-съвременно медицинско оборудване. Ще бъдат обновени и 27 центъра за спешна помощ в областните градове, заедно с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа. Целият проект е на стойност от 163,5 милиона лева.

Целта на проекта е да бъде извършена реформа в спешната помощ и да бъде подобрена цялостната услуга. Не е тайна, че в сектора има много проблеми, до голяма степен свързани и със старото оборудване или липсата на такова.

Здравният министър Кирил Ананиев сподели очаквания, че извършените промени ще повишат ефективността на парамедиците. Очаква се първите 280 линейки да бъдат докарани у нас още до края на тази година. Целият срок за изпълнение на проекта е фиксиран на 36 месеца.

На подписването на договора присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Припомняме, че поръчката за нови високопроходими линейки се обявява за втори път, тъй като при първия път нямаше нито един кандидат. Ще бъде направена и втора поръчка, но за закупуване на медицинско оборудване и апаратура за центровете на спешната помощ.

Междувременно Кирил Ананиев внесе пред журналистите и някои разяснения относно новата агенция за медицински надзор. Той подчерта, че преструктурирането в здравното министерство няма да доведе до увеличаване на администрацията. Агенцията за медицински надзор ще функционира на базата на функциите на Изпълнителната агенция “Медицински одит” и на Агенцията по трансплантация.

Здравният министър посочи, че промените се извършват с цел по-добра организация и по-добър капацитет във функциите на въпросните дейности. Той информира, че действията на новата агенция са конкретизирани в специално подготвения проектозакон.

Кирил Ананиев заяви пред репортерите, че е пресилено новата агенция да се нарича “мегаагенция”. По-скоро можем да говорим за още по-висока отговорност на хората, които ще работят в нея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *