Правителството одобри помощ от 7.5 млн. лева за УНСС

Правителството ще подпомогне бюджета на УНСС със сумата от 7,5 милиона лева, стана ясно преди началото на днешното правителствено заседание. Премиерът Бойко Борисов потвърди, че през миналата седмица е бил на територията на университета и е “изговорил всичко” с неговите ръководители.

Припомняме, че на 23 април УНСС написа отворено писмо, в което поиска помощ от държавата, за да бъдат погасени задълженията по строящия се нов учебен корпус на университета. Оттам заявиха, че ако това не се случи, то има сериозна опасност сметките на учебното заведение да бъдат запорирани, а това да доведе до неплатежоспособност.

Ръководството на УНСС поиска сумата от 10.3 милиона лева, за да бъде завършен строежът и оборудването на новия учебен корпус. Неговото строителство започна през месец декември 2016 година, като строежът трябваше да бъде завършен идния юни. Според инвестиционния план, държавата е била ангажирана с финансова помощ в размер на 7.5 милиона лева за строежа на новия корпус, но траншове така и не са били изплащани. Сега – за да не се провали проектът, УНСС поиска не 7.5, а 10.3 милиона лева.

Само два дни по-късно премиерът Бойко Борисов посети мястото на строежа и обеща договорената сума през 2016 година да бъде изплатена. Така ръководството на УНСС ще трябва да намери още 1.2 милиона лева за допълнителните разходи по строежа, както и още поне 450 хиляди, с които да бъдат покрити финансовите корекции, наложени заради нередности при усвояване на финансиране. Още 1.5 милиона лева ще се търсят за оборудването на новия учебен корпус, като най-вероятно и тук ще се искат пари от държавата.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата отпуска 20 милиона лева за училищни автобуси, с които да бъде освежен целия наличен парк. Още 2 милиона лева ще бъдат отпуснати и за ремонт на Националната библиотека. Ремонтът на покрива на Библиотеката започна в началото на този месец. Сградата няма да спре да функционира по време на ремонта и ще бъде отворена за посетители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *