Значението на кредитната история

Добрата кредитна история е от съществено значение, защото винаги трябва да се стремите да бъде положителна. Това се постига, като плащате навреме кредитните си карти, вноските за автомобил, бързи кредити или други финансови задължения, които имате.

По този начин гарантирате, че вашата кредитна история ще остане безупречна и че няма да имате никакви проблеми при кандидатстване за какъвто и да е кредит.

Кредитен рейтинг

Когато кандидатствате за кредит, кредиторите определят кредитния ви риск, като проучват кредитния ви рейтинг.

Съществуват агенции за кредитно отчитане, които разполагат с кредитни данни за вас, които се използват за изчисляване на вашия рейтинг. Тази информация включва историята на плащанията ви, размера на задълженията ви, продължителността на кредитната ви история и броя на наскоро откритите кредитни сметки.

Вашият рейтинг показва на кредиторите какъв е кредитният ви риск. Рейтингите, присъждани от агенциите за кредитна информация, се различават в отделните държави. Колкото по-висок е рейтингът ви обаче, толкова по-нисък е рискът, който кредиторите възприемат, и толкова по-вероятно е да ви отпуснат кредит.

Предупредителни знаци

Когато управлявате финансите си, обръщайте внимание на признаците, които ви предупреждават за кредитни проблеми или за потенциални такива.

Ето някои предупредителни знаци, които трябва да имате предвид, за да избегнете трудности, които могат да повлияят на кредитната ви история:

  • Когато месечните ви разходи са по-високи от месечния ви доход.
  • Ако не знаете колко пари дължите.
  • Ако често плащате сметките си със закъснение.
  • Ако не можете да платите минималната сума по сметките си.
  • Ако сте взели повече пари назаем, отколкото можете да си позволите да изплатите.
  • Ако получавате нов заем, за да изплатите стар.
  • Ако загубите работата си или трябва да вземете пари назаем, за да покриете ежедневните си разходи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *