Спецпрокуратурата ще разследва измами с европейски пари

Спецпрокуратурата стартира нови разследвания. Този път под прицел попадат лица, за които има съмнения, че са извършвали измами с европейски средства. Операцията се провежда съвсместно с полицията и ДАНС на територията на градовете София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Тук е моментът да припомним, че преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка на всички проекти, чийто предмет е изграждане на къщи за гости на територията на цялата страна.

Формален повод за това бе проверката, извършена спрямо бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. По негов адрес бяха отправени твърдения, че той е злоупотребил с европейски пари. Същият сигнал имаше и по адрес на депутата от БСП Елена Йончева, за която се говореше за три къщи за гости край морето, построени с финансиране от Европейския съюз.

От прокуратурата заявяват, че ще бъде търсена връзка между бенефициентите на въпросните европейски пари и определени служебни лица.

Относно започналите проверки от страна на спецпрокуратурата, някогашният земеделски министър Мехмед Дикме сподели, че това не е работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ. Според него, именно те са контролиращият орган, който обаче не е успял да си свърши работата.

Впоследствие бе пояснено, че проверките ще бъдат насочени не само към бенефициентите, но и към строителите на къщи за гости.

Само преди дни земеделският министър поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова. Причина за това е фактът, че нейният телефон е бил даден в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

На пресконференция вътрешният министър Младен Маринов обяви, че ще бъде проверено дали къщите за гости са вписани в районните полицейски управления, както и дали са плащани туристическите данъци на въпросните имоти.

Премиерът Бойко Борисов междувременно също обеща, че проверките ще бъдат безкомпромисни, а уличените в престъпление лица ще бъдад дадени на прокурор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *