За какви проблеми да сме готови през зимата.

Зимата е сезона, в който дори и тези, които лятно време не използват автомобилите си, започват активно да шофират. Това е така, защото когато паднат температурите искаме да се придвижим по бързо и безпроблемно от точка А до точка Б.

Но трябва да сме наясно, че както ние чувстваме дискомфорт през студените дни, така и автомобила може да ни създаде някой проблеми, за които е хубаво да сме подготвени

Акумулатора

Той ни осигурява електричеството при запалването на автомобила. За да работи правилно и в студените дни, е нужно капацитета му да отговаря на препоръчания от производителя. Проверявайте преди зимния сезон:

  • Заряда 

Дългата употреба на всеки акумулатор води до неговото разреждане и спад на ефективността при работа. Хубаво е да се проверява постоянното зареждане от алтернаторът преди зимния сезон. Това е важно, защото при подаване на контакт консумацията на радиото, парното, фаровете и т.н., понижават заряда на акумулатор и в студено време правят запалването по-трудно, а понякога и невъзможно. При признаци на ниска ефективност, е желателно, да бъде подменен с нов.

  • Клемите

Те са свързващата инсталация от акумулатора към автомобила. Трябва да бъдат проверявани за натрупване на окисляване и при наличието на такова, да бъдат почиствани с шкурка или телена четка. Клемите трябва да са плътно пристегнати към полюсите на батерията. Това е важно, за да има по-добър контакт и безпроблемно стартиране на автомобила.

За да нямате проблеми на пътя с акумулатора, е хубаво да го подмените при първи признаци за неефективност. В днешно време можете да закупите онлайн нужния ви акумулатор. При онлайн поръчка лесно ще сравните цените на различните производители. Доставката ще бъде до дома ви и няма да ви се налага, да го пренасяте. 

Термостат

Той е регулатор на температурата при работа на двигателя. Ако температурата е прекалено ниска, той отговаря за достигне на нужната, за правилна работа на двигателя и респективно ако е прекалено висока, отговаря да подаде информация на уредите за охлаждане. Можете да разберете, че не работи правилно ако забележите, че датчика за температура не достига максималната от 90 C или забележим, че я надвишава. Ако не работи правилно може, да доведе до редица проблеми в зимните дни.

Спирачките

Те са от най-голяма важност, за да сте в безопасност на пътя. Преди студените дни, проверете казанчето със спирачната течност и ако се налага долейте или подменете. Тя отговаря за смазване на спирачната система и предотвратява корозията. Лесно можете да намерите и закупите онлайн. Никога не правете компромис със спирачките, ако забележите че има промяна във ефективността при спиране, бързо отстранете проблема.

Антифриз

Това е течността, която спомага за затоплянето и охлаждането при работа на двигателя. Трябва редовно, да се следи нивото в казанчето, и да се долива, или при нужда подменя. Това е важно, защото охладителната система работи под налягане и ако количеството е недостатъчно за охлаждане, ще доведе до прегряване и сериозни проблеми с двигателя. Онлайн може да разгледате различните видове антифриз и да поръчате за да подмените преди зимата или да имате резерва за доливане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *