Изгодно ли е да си направиш депозит?

Създаването на депозит е финансово решение, което има своите специфики. Знаеш ли обаче колко големи са преимуществата, ако откриеш депозит в банкова институция? Ще разгледаме по-долу всички условия при откриването на един депозит и ще те насочим как да вземеш оправдан избор за своите пари, така че те да се множат. Нека да започваме!

Какво представляват депозитите?

Депозитите са спестени пари, оставени на съхранение в банката. Върху тях се начислява лихва, която е възнаграждението за това, че парите ти са в банката. Тоест банката ти плаща лихва върху твоята сума. Депозитите са най-често обвързани със спестовни сметки, но е възможно също да се обвържат и с разплащателни сметки. Разликата е, че ако сметката е разплащателна, тогава лихва не се начислява.

Когато депозираш парите си в банка, ти ги защитаваш от всякакви рискове. Всеки депозит се подписва за даден срок. Депозитът е твой актив и можеш да разполагаш с парите в него по всяко едно време. Ако обаче изваждаш пари от спестовната си сметка преди края на договорения срок, това ще ти коства лихвата, която банката е щяла да ти изплати. Банките също могат да налагат санкции за преждевременно изтегляне на срочен депозит. Лихвеният процент е различен в зависимост от типа депозит, който правиш, както и в зависимост от вложената сума.

Какво печелиш, когато откриеш депозит?

Условията на всяка една банка могат да бъдат много различни. Депозит в tbi bank към настоящият момент е с до 2.8% годишна лихва в лева, евро и до 3.0% за щатски долари за период от 36 месеца. В най-общия случай, освен от лихвата, можеш да се възползваш и от други привлекателни условия. На първо място, това е сигурността, че парите ти са защитени. Много хора оценяват високо тази полза, тъй като рисковете от кражба или загуба винаги са налице при физическите активи. Желанието вместо да похарчиш парите си, да ги вложиш на депозит и те да ти изкарват лихва е похвално. За никого не е тайна, че навиците за пестене и инвестиране са трудни за изграждане, но могат да бъдат и също толкова доходоносни.

жена обмисля депозит

Възможно е един  депозит да няма никакви такси за откриване, тоест да не се налага да плащаш за откриването на сметката, в която ще държиш парите си. Също така добра практика е депозитът да няма и такса за поддръжка на сметката или за довнасяне на сума. Някои банки дават шанс дори да се тегли от депозитните сметки на датата на падежа по веднъж месечно без такса. Когато един депозит има всички тези условия, можеш да го причислиш към изгодните варианти. При липсата на такси, парите, които ще получиш от лихви,  се превръщат в реален приход.

На какво  да обърнеш внимание?

Срокът на депозита е един от параметрите, за които може би се чудиш какво да избереш. Периодите могат да са най-различни, включително и за само един месец. Добре е да се обърне също внимание и на това какво се случва след като изтече срока. Повечето банки предпочитат да обърнат депозита на безсрочен, ако няма заявено друго желание на клиента. Това е доста удобно, особено ако лихвата остава същата. Различните банки обаче предлагат различни варианти, така че това си заслужава да бъде предварително проверено. Разбира се, друг вариант е да можеш да преподпишеш за нов период с нови условия.

Второто нещо, което е добре да съобразиш, е дали ще можеш да  следиш парите си през приложение или онлайн. Удобството, което модерните технологии ни дават, не е за подценяване. Всяка една банка с добро приложение, което може да се използва интуитивно, печели лоялни клиенти. Когато имаш лесен достъп, бързо можеш да вземаш финансови решения, както и да следиш какви са постъпленията по сметката ти, да получаваш оферти за по-добри условия по депозита или пък оферти за кредити и финансиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *