Данъкът за старите коли – увеличен с между 6 и 10 лева

Увеличението на данъка за стари автомобили е на стойност между 6 и 10 лева. Или до две кутии цигари, изчисли финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти. Той уточни, че не смята сумата за пренебрежителна, но е на мнение, че тя е сравнително ниска с оглед на поставените цели. Както е известно, в момента срещу България тече наказателна процедура заради критичната чистота на въздуха у нас.

Владислав Горанов говори след заседание на коалиционния съвет. Там финансовият министър е изнесъл доклад относно темите, предизвикали масово гражданско недоволство в цялата страна.

Пред репортерите Горанов посочи, че увеличението на данъка за стари автомобили се равнява на между 60 и 80 стотинки на месец. Или една-две кутии цигари на година. Той призна, че надали това ще спре хората да си купуват стари коли, но така поне може да се подпомогне провеждането на политика по отношение на чистия въздух и екологията.

Той напомни, че направеното предложение за поскъпване на “Гражданска отговорност” за по-рисковите шофьори все още се обсъжда в сравнително ранен етап. Тепърва ще бъдат направени анализи, дали предложението да се запази в настоящия си вариант.

Владислав Горанов побърза да подчертае, че никога не е ставало въпрос стойността на застраховката да достигне сумата от 1000 лева.

Друг повод за масовите граждански протести в страната са цените на горивата. Тук Горанов напомни, че в случая става дума за световна тенденция в това отношение. Според финансовия министър, очаква се в скоро време цените на суровия петрол да тръгнат отново надолу. Дори се очакват и леки намаления през следващата година.

Междувременно правителството продължава да работи по промените, свързани с лимитирането на обезщетенията за неимуществени вреди при катастрофа.

В същото време бившият депутат Мартин Димитров от “Демократична България” сподели мнение, че два законопроекта са повлияли на покачването на цените на горивата. Единият е законът за горивата, а другият – този за ДДС. Така са се наказали малките играчи, което е довело до скока на цените, смята Димитров.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *