За по-малко от месец – бензинът и дизелът нагоре с 8 стотинки

За по-малко от 30 дни средната цена на литър от най-масовия бензин (А95) и обикновения дизел се е повишила с 8 стотинки, показва справка в сайта fuelo.net. Почти същото може да се каже и за пропан-бутана, където цената е скочила с 5 стотинки нагоре.

През месец ноември горивата поевтиняваха, а през декември цената им стигна нива от 1.95 лв/л за бензина, 2.15 лв/л за дизела и 92 стотинки за газта. За радост на шофьорите, тези цени на горивата се задържаха и през месец януари. С днешна дата обаче се забелязва постепенно поскъпване, а средните цени достигаха стойности от 2.03 лв/л за бензина, 2.23 лв/л за дизела и 0.97 лв/л за газта.

Както винаги, причината за поредната промяна в цените на горивата е плаващата цена на петрола. В края на декември един барел се продаваше на стойност от 50 долара, но с дата 19 февруари цената на барел достигаше 65.79 долара. Имайки предвид деликатната и несигурна политическа ситуация във Венецуела, то поскъпването на цените най-вероятно ще продължи.

При пет от най-големите търговци на гориво в България се забелязва пълно изравняване на цените. Във веригите “Петрол”, “Лукойл”, “Шел”, ОМВ и “Еко” цената за литър бензин в настоящия момент е 2.04 лева, докато цената на литър дизел е 2.24 лева. Газта се пласира срещу 0.97 лева за пропан-бутан.

Припомняме ви, че през 2016 година Комисията за защита на конкуренцията стартира разследване, чиято цел бе да се установи дали има съгласуване на цените на дребно между различните търговци. КЗК обаче така и не откри доказателства, че има картел между веригите, въпреки откритите доказателства за размяна на информация.

През месец март 2017 година КЗК постанови шестте най-големи търговци на горива (“Лукойл България” ЕООД, “Еко България” ЕАД, “Шел България” ЕАД, “ОМВ България” ООД, “НИС Петрол” ЕООД и “Петрол” АД) да представят гаранции, че са взели мерки, противопоставящи се на споделянето на информация с конкурентните търговци.

Припомняме, е властта взе решение да се променят касовите бележки от станциите за зареждане. Те вече трябва да показват разбивка относно каква част от стойността на сумата идва от цената на горивото, ДДС, акциз и надценка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *