Как да използвате градинска мотофреза?

Един от ключовете за успешна реколта е наличието на плодородната почва. Независимо дали отглеждате плодове или зеленчуци, всички градини изискват наличието на богата почва. Ако сте планирали да засадите градината си, един от най-лесните начини да подготвите почвата е да използвате градинска мотофреза Prisma, която да разрохка пръстта. Трудно ли се използва една мотофреза и колко видове съществуват, ще ви разкажем по-долу, за да придобиете представа за полезността на тази селскостопанска техника.

Функции на мотофрезата

Градинските мотофрези са създадени, за да фрезоват. Те обаче може да изпълняват и редица други неща. Те притежават разнообразие от функции за обработка на земята, благодарение на прикачването на инвентар към тях. Можете да използвате една мотофреза за плевене, окопаване, разораване или раздробяване на почвата, бране на плодовете, да ѝ прикачите гребло или тежести.

Основната им функция обаче си остава раздробяването на почвата на по-малки парчета, което спомага за подобряване на аерацията и предотвратява растежа на плевелите. Освен това мотофрезите разрохкват почвата под горния почвен слой, за да помогнат на корените на културите да се развият бързо и да достигнат по-навътре в земята.

Кога да използвате мотофреза?

Есента и пролетта са двата най-подходящи сезона за фрезоване на почвата. Трябва обаче да имате предвид няколко важни момента. Първо, избягвайте използването на мотофреза, когато земята е влажна, тъй като това може да доведе до формирането на големи буци почва, след изсъхване.

Ще получите най-добри резултати, ако изчакате един или два дни след дъжд, за обработката с мотофреза. Ако не е валяло известно време, можете да напоите почвата си с маркуч или пръскачки няколко дни преди фрезоване, за да улесните обработката. Почвата трябва да се рони, за да е подходяща.

Не пропускайте подготовката

Преди да започнете да работите с мотофреза, трябва да се уверите, че земята е готова за засаждането. За нови градини, които не са били засаждани преди, премахнете всички големи камъни. За съществуващите пък просто минете през тях и да изтръгнете всички гъсти плевели. Градинската мотофреза може да се справи с малки плевели, но може да се затрудни с големите.

Видове градински мотофрези

Ще откриете, че градинските мотофрези се предлагат в различни размери, за да ви помогнат с различни по вид и големина градини. Най-мощният тип градинска мотофреза е тази със задни зъбци. Тези мотофрези обикновено имат бензинов двигател и варират в ширина 60-90 см. Те са идеални за големи градини или когато трябва бързо да раздробите почва, която никога не е била обработвана преди това.

мотофреза в режим на работа

Градинските мотофрези с предни зъбци пък имат по-малки бензинови двигатели и разполагат с до 60 см ширина. Тъй като мотофрезите с предни зъбци обикновено нямат толкова мощност, колкото мотофрезите със задни зъбци, те са идеални за градини, които вече са обработвани. Мотоблоковете са големи мотофрези. Те също могат да са с бензинов или електрически двигател.

Как да използвате градинската мотофреза правилно?

Когато сте готови да използвате мотофреза, имайте предвид, че не трябва да копаете твърде дълбоко при първото минаване. Ако земята е твърда или никога преди не е била обработвана, е необходимо да направите поне две минавания в различни посоки, вместо да натискате твърде силно машината. При първото преминаване използвайте регулатора на дълбочината, за да получите правилната настройка. За твърда почва, използвайте най-плитката настройка. Ако земята е по-мека, можете да започнете със средна настройка.

Мотофрезите са проектирани да се движат сами напред, така че не е необходимо да използвате голям натиск, за задвижването им. Просто поддържайте машината в права линия. За по-добро движение напред можете също така и леко да местите кормилото от едната към другата страна. Продължете да правите проходи, докато почвата се раздроби до дълбочина от около няколко см.

Вземете правилните предпазни мерки

Мотофрезата е мощна машина с остриета. Ето защо е важно да вземете правилните предпазни мерки, когато я използвате. Винаги четете сервизното ръководство, за да сте сигурни, че сте запознати с контролите и функциите за безопасност. Трябва също така да носите подходящо предпазно оборудване, включително ботуши, дълги панталони и ръкави, както и защита на очите. Мотофреза е полезно оборудване за раздробяване на почвата, когато се използва правилно и разумно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *