Лесно ли се свири на укулеле

Сега няма да разправяме историята на укулелето, която е достатъчно цветна, но ще се насочим към това дали лесно се свири на укулеле. Защото това е главен въпрос, който задават начинаещите посягащи към тази „миниатюрна китара”. Още повече, въпросът се подсилва от опитни музиканти, които вече са свирили на китара и се затрудняват когато хванат укулеле да изсвирят някои песен.

Първо, за всеки, който има музикално образование и афинитет към струнните музикални инструменти, трябва да знае, че на укулеле се свири лесно. Единствената трудност произлиза от постановката на пръстите, която се сменя, особено ако превключвате от акустична или класическа китарата към укулеле. Няма обаче какво да се притеснявате. За нула време ще влезете в тънкостите на укулелето и ще започнете да разучавате акордите, които познавате, но просто сега ще ги „хващате” по друг начин.

Укулелето обаче не е само един вид. То може да е концертно (най-малкото като размер); сопрано (най-разпространеното); тенор укулеле наподобява класическа китара; баритон укулеле с много дълбок тон, който направо звучи като класическа китара.

Всеки от видовете укулеле има своята специфика, така че на музикантите им предстои адаптация към инструмента. Що се отнася до лекотата на свирене и лесното заучаване. Начинаещите могат да започнат с уроци, за да научат основните акорди и да започнат да изпълняват песни сами. Желанието и усърдието бързо ще ви изведат на музикалната права.

Начинаещите могат да свирят и лесни мелодии, за да затвърждават любовта си към инструмента. Етюдите и пиесите за укулеле обаче идват на следващото ниво. Също така за качествено усвояване техниката на свирене, трябва да се работи много с дясната ръка, за да се постигне така познатия ритмичен звук от малкия инструмент. Професионалистите също трябва да минат през известен период на адаптация за овладяване на характерното звучене на инструмента.

Така че, да, на укулеле се свири лесно защото има лесни акорди и видове песни, които са много лесни за старт. А те служат като основата при преминаването към по-сериозни музикални предизвикателства изсвирени на укулеле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *