Необичайните трикове, които работодателите прилагат  по време на интервю за работа

Интервюто е един от ключовите етапи при търсене на работа. Именно по време на него ние се сблъскваме лице в лице с работодателя. Препеняме го. Той нас – също. И ако задачата ни като кандидат е да направим колкото е възможно по- добро впечатление, то работодателят, от своя страна, си поставя съвсем различни цели. Разбира се, той ще оцени вашите професионални компетенции. Но освен това ще обърне внимание на вашето поведение по време на интервюто.

Тъй като работодателите са наясно, че кандидатите се подготвят и обмислят “правилните” отговори предварително, те често прибягват до различни психологически техники.

За какво трябва да се подготви кандидатът за работа?

Чакане

Чакането се използва от работодателя, за да види как ще се държите и какво ще правите, докато чакате да започне интервюто. По правило интервюто се „забавя“ с 30-60 минути. А понякога и по-дълго. Случва се работодателят също така да „отлага“ времето за интервю на по-ранна дата и ви моли да пристигнете по-рано. Целта на подобни манипулации е да се тества гъвкавостта и устойчивостта на стрес на кандидата.

Изненадваща ситуация

Интервюто за работа се провежда на стълбището, защото всички заседателни зали са заети? Вероятно работодателят е създал умишлено подобни условия, за да оцени реакцията ви.

Клопки

Разговорът е на общи теми? Тук е капанът. Вашият събеседник преценя всичко, което сте казали за себе си. Затова отговорете на всички въпроси с точност и такт. Дори и да изглежда, че просто си разговаряте, не забравяйте, че все пак сте на интервю за работа.

Провокация

Провокацията е „атаката“ на интервюто. Директните, трудни и често просто неприятни въпроси определено няма да ви оставят безразлични. Но трябва да се справите подобаващо. Привидно е по-добре да не давате вид, че осъзнавате провокацията, но вътрешно трябва да се настроите така, че да сте възможно най-концентрирани и да внимавате за всяка изречена дума и извършено действие.

Източник: nameri-rabota.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *