Зимно или лятно време: Какво предпочита бизнесът?

Идната неделя предстои да преместим стрелките на часовниците си с един час назад. Наскоро бе проведено и онлайн проучване, целящо да попита българите какво предпочитат за постоянно – лятно или зимно часово време. Но какво печели и губи бизнесът и при двата случая?

Около 17 хиляди са гласувалите в онлайн проучването за лятно и зимно часово време. Цели 96% подкрепят идеята сезонната промяна на времето да бъде премахната. 51% от гласувалите искат лятно часово време, а 38% – времето да е зимно. Очаква се окончателно решение по казуса да има през месец април следващата година.

Бизнесът е категоричен – губим много повече, когато сезонно въртим стрелките на часовниците напред и назад. От строителния бранш посочват, че през зимата часовете за работа стават с 1/3 по-малко. Те искат лятно време през цялата година. Най-големи са трудностите за строителите в обектите край морето, където по обясними причини най-активно се строи през зимата. Само заради часовото време, загубите на бранша се изчисляват на 100 милиона годишно.

Лятното време носи повече ползи на туризма. Там всеки час, в който е светло, носи допълнителни приходи. Въртенето на стрелките пък води до хаос по отношение на пътуванията, трансферите и правенето на връзки при транспорт.

Земеделците също твърдят, че през лятото работата им е по-продуктивна, докато през зимата процесите се затрудняват.

Такситата са доволни, когато има по-дълга нощ, защото на тъмно поръчките са много повече. Колкото до обществения превоз, там шофьорите не виждат чак такава разлика.

А как стои въпросът при обикновените хора?

Специалистите препоръчват лятното време за хората, определящи се като “сови” – тези, които трудно стават сутрин, но вечер са най-активни.

И обратното – зимното часово време е по-подходящо за “чучулите”, които са ранобудни и обичат да стартират деня си отрано и активно.

И все пак истината е, че всичко зависи от начина, по който сами менажираме своето време, а не толкова дали то е лятно или зимно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *