Пазаруване с дебитни или кредитни карти – за какво да внимавате

Безспорно онлайн пазаруването и всички услуги свързани с него маркират цялото време, в което живеем. Когато разполагате с дебитни и кредитни карти, които са направени достатъчни надеждно, все пак има ситуации изискващи вашето внимание. Ето няколко такива ситуации, в които използването на дебитна или кредитна карта може да е опасно за вашето финансово здраве.

Не пазарувайте от сайт, който не започва с https. Това означение в началото на домейна означава протокол за защитена комуникация в компютърната мрежа. Когато видите url започващо с https,  може да сте спокойни и сте свободни да използвате кредитна карта безопасно.

Внимавайте с email-ите. Понякога е добре да не предавате данни за вашите финансови карти чрез интернет, Диктовката също е опасна; давайте тази информация сами преди институции, които са ви издали картата или с диктовка очи в очи с човек, който ще се ползва от информацията. Усъмнявайте се във всеки имейл, особено за такива, които звучат странно или пък никога не сте поискали да получавате. Ако има нещо съмнително в имейл, който ви предлага покупка, просто не правете последващи действа свързани с покупка.

Внимавайте за сайтове с изключително евтини оферти. Няма хидромасажни душ кабини по 300 лева, както и няма супер престижни марки китари по 100 лева. Периодично в мрежата се появяват какви ли не залъгващи сайтове за продажби на най-различни стоки. Не само че не трябва да пазарувате оттам, но по-възможност и да докладвате на институции занимаващи се с това.

Не пазарувайте неща, които не можете да си позволите. Преди да закупите каквото и да било онлайн, помислете добре дали ще ви е необходими и можете ли да си позволите поръчката. Чак тогава пристъпете към сигурно онлайн плащане. Всяка покупка, която направите с мисъл и поради необходимост ви се изплаща по някакъв начин в бъдеще, обратното става когато харчите безразсъдно и парите за важните неща никога не стига.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *