Данаил Кирилов е новият министър на правосъдието

13 дни след оставката на Цецка Цачева стана ясно кой ще заеме мястото ѝ като министър на правосъдието. Името е Данаил Кирилов, а номинацията му не се счита за изненада в политическите среди.

Към настоящия момент Кирилов е председател на правната комисия в парламента, а постът, който най-вероятно ще освободи още утре, ще заеме Десислава Атанасова.

Данаил Кирилов е завършил право, два мандата е депутат на ГЕРБ и областен управител на столицата. Политическата му кариера обаче започва като общински съветник в БСП, но напуска заради несъответствия с възгледите на столетницата.

“Първата задача, която му поставям,  има една грама в ЕК, че и общинските съветници трябва да бъдат включени в антикорупционния закон”, заяви днес Бойко Борисов.

“Аз не бих искал да коментирам  въпросите, свързани със скандали, би следвало да коментираме конкретни факти и обстоятелства, не бих искал да коментирам правни казуси, не съм социолог”, сподели Данаил Кирилов, който поема поста след няколко знакови оставки.

В Парламента приеха новината противоречиво.

“Мисля, че ще е добър министър. Когато се налага работи по 24 часа и не се отказва, а дали ще бъде избран е друг въпрос, нали така”, изрази мнението си Юлиян Ангелов.

“Авансово не можем да кажем дали някой е добър, или лош министър, най-вероятно ще подкрепим тази кандидатура”, бе позицията на Веселин Марешки.

Опозицията обаче е на съвсем друго мнение.

“Аз не мога да се сетя за законодателен скандал последните две години, а такива имаше много, в който Кирилов да не е замесен лично”, коментира Крум Зарков.

Сред въпросните раздорни теми, в които Кирилов е бил участник, е скандалът с преференциите за гласуване. Тогава ГЕРБ ги вдигнаха многократно, а след обществено недоволство ги върнаха на първоначалните нива. Противоречиви бяха и промените, с които първо се опростиха дълговете на мюфтийството, а малко след това – само разсрочени.

“Премиерът е в правото си да каже кой ще е следващият министър, който ще уволни или ще си подаде оставката. За работата си в парламента с всеки законопроект създаваше проблеми, дано в министерството не е така”, бе отговорът на Рамадан Аталай от ДПС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *