Кои са най-важните фактори, които трябва да имате предвид при продажба на недвижим имот?

Много хора очакват инвестицията, която са направили в недвижим имот, да им донесе бъдеща печалба. Това може да се случи, ако намерят подходящ купувач и успеят да сключат успешна сделка. Този процес е обвързан с редица детайли, с които трябва да сте запознати. Необходимо е да съберат всички изискуеми документи, да се направи оценка и да се представи жилището пред потенциалните купувачи. 

Продажба на недвижими имоти може да реализирате най-добре, ако имате доверен брокер и използвате услугите на професионална агенция, разполагаща със съответния лиценз.

От какви документи се нуждаете при продажба на недвижим имот?

Целият процес по сключване на сделката би бил много по-лесен и бърз, ако знаете какви документи точно е нужно да подготвите. Специалистите от xnvd.bg ще споделят тази информация:

 • документи за прехвърляне или продажба на недвижимия имот – това може да бъде нотариален акт за собственост, нотариален акт за дарение, нотариален акт за замяна и други;
 • удостоверение за данъчна оценка – издава се от данъчната институция по местонахождение на недвижимия имот. В удостоверението трябва да бъдат вписани всички собственици на жилището. Те не бива да имат стари задължения, като данъци и такси;
 • документ за сключен брак – вземете под внимание това, че и двамата трябва да представите такава справка;
 • Техническа документация – кадастрален план или скица, които се издават от съответната агенция по картография;
 • удостоверение за административен адрес – тази информация е важна, за да се знае адресът, на който живеете;
 • пълномощно – информацията в него трябва да бъде много подробна и изчерпателна. То ще ви послужи, ако имате намерение да получите някои от справките чрез посредник. С негова помощ може да продадете апартамента от разстояние;
 • удостоверение за вписвания – това е справка, която се предлага в писмена форма от съответната административна институция, с която се потвърждава трансферът на собствеността. 

Много лесно може да съберете необходимите документи за продажбата, ако имате доверен партньор, който да ви насочи коя справка откъде да вземете, както и какъв е срокът за нейното издаване.

Как да реализирате продажбата на недвижим имот на добра цена?

Ако решите да работите с лицензирана фирма, нейните консултанти ще свършат всичко вместо вас. Важно е да се направят снимки на недвижимия имот, да се изготви обявата за продажба, да се организират огледи и да се подготвят съответните документи.

 • Оценка на имота

Сумата, която ще искате от купувача, не бива да бъде необосновано висока, нито да е занижена. Разговаряйте с вашия брокер и повикайте оценители, които ще ви дадат най-добра препоръка.

 • Козметичен ремонт

Като продавач, вие следва да се погрижите за добрия външен вид на жилището. Поправете всички дребни неща, които се виждат на пръв поглед. Направете основни подобрения, за да изпъкнат плюсовете на недвижимия имот. Специалистите не препоръчват да купувате нови мебели, тъй като купувачът може да не ги хареса, а това е сериозен разход.

 • Сезонност

Сезонът, през който ще сключвате сделката, също има значение. Смята се, че най-голямо търсене има през пролетта. Това е така, защото хората искат да се преместят през по-топлите месеци и времето да е подходящо за ремонтни дейности. 

Препоръчваме ви да пресметнете предварително какъв ще бъде разходът ви за тази сделка. Добре е да предвидите 4-5% комисионна за агенцията, други плащания и възможност за сваляне на цената при преговорите.

Защо да използвате услугите на агенция?

Изборът на подходящ партньор е много важен. Добрите професионалисти ще ви дадат ценни съвети, които да ви помогнат в продажбата и прехвърлянето на собствеността. Агенциите разполагат с адвокати и нотариуси, за да оформят различните документи и договори по-бързо и безпроблемно. 

Маркетинговата стратегия, която ще ви предложат брокерите, е от решаващо значение, ако държите в скоро време да намерите купувач. Правилната реклама е това, което ще привлече най-голям брой кандидати към вашето предложение.

Какви непредвидени обстоятелства може да възникнат?

Внимателно разгледайте условията в предварителния договор, които може да позволят на купувача или продавача да анулират сделката. Ще ви дадем няколко конкретни примера за подобни обстоятелства:

 • инспекция на жилището – в този случай купувачът може да преговаря за ремонт или да откаже офертата, ако се открият сериозни проблеми, които не са отбелязани преди това;
 • продажба на друго жилище – ако се налага купувачът да продаде свой недвижим имот, за да приключи сделката с вас, е възможно това да забави целия процес. При подобни обстоятелства ще е нужно да изчакате финализирането на неговата продажба;
 • финансиране – купувачът може да отмени офертата си, ако не бъде одобрен за заем от банка. Ако приемете подобна клауза в договора, рискувате да загубите време. След това ще се наложи отново да регистрирате дома си онлайн за продажба.

Това са няколко примера за дребни спънки, които е възможно да се появят. Важно е да сте гъвкави и добре информирани, за да се предпазите от забавяне или от лоша сделка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *