20 години с Google

На 4 септември бе отбелязан 20-тия рожден ден на Google. Компанията е основана в Калифорния, град Менло Парк и е регистрирана като обикновена търсачка. В момента това е една от най-големите американски корпорации с основна дейност на онлайн търсене, производство на софтуер и хардуер, реклама. През 1998 година Лари Пейдж и Сергей Брин, които по това време са докторати в Станфордския университет създават алгоритъма PageRank. Така чрез въвеждането на дадена ключова фраза могат да бъдат открити резултати на уеб страници.

През годините на развитие на компанията, търсачката Google, продължава да има първоначалната си концепция. На събитието за отбелязване на юбилея, станаха ясни редица актуализации, които предстоят да се случат. Освен списък с линкове, които традиционно имат потребителите при търсене с ключова дума, се предвиждат редица други функционалности като News Feed, видео, изображения, Stories, които са присъщи за социалните медии. Съответно това ще даде отражение и върху визията на търсачката, която няма да е така минималистична. Резултатите от търсенето ще бъдат формирани на база на интересите на потребителите.

Интересно нововъведение е свързано в инструмента Google Lends, който ще бъде интегриран в Google Images. Позволявайки търсенето на елементи в изображенията. Това ще е част от пълното обновление към Google Images и ще работи с нов алгоритъм за класиране. Също така ще бъде разширена информацията за страницата към резултата на изображението. Това ще спомогне по-доброто позициониране в Google на резултатите от изображения.

Функцията Discover ще се появи за мобилните и десктоп версиите на Google и ще бъде базирано на потребителските интереси и търсения.

Популярните в последно време Stories, които обхващат социалните медии Facebook, Instagram, Snapchat ще се генерират по автоматичен път когато имат връзка с търсенето. За тази функционалност, ще бъде използван изкуствен интелект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *