Можем ли да шофираме в аварийната лента, когато магистралата е в ремонт?

Имаме ли право да шофираме в аварийната лента на магистралата, когато има нейни участъци, намиращи се в състояние на ремонт? Голяма част от водачите не са сигурни как да отговорят на този въпрос.

Отношение по темата взе инспектор Илия Георгиев от “Пътна полиция”, който заяви, че отговорът на този въпрос е положителен – да, имаме право да го правим.

Той допълни, че глобите за шофьорите, които карат в аварийната лента, без да имат право за това, са жестоки. При първо провинение книжката се отнема за 3 месеца и се плаща глоба от 1000 лева. При второ нарушение, книжката се отнема за половин година, а финансовата санкция е в размер на 4000 лева.

Иначе вчера по пътищата се проведе масивна полицейска акция, като основният акцент е бил насочен към водачите, шофиращи под употребата на алкохол и наркотици, без книжка или наличие на застраховка.

Данните показват, че през уикенда по пътищата са загинали трима души – мотоциклетист, водач и пешеходец. Инспектор Георгиев отново призова водачите да бъдат толерантни и да спазват нужната дистанция, да проявяват търпение и да внимават с извършването на рискови изпреварвания.

Междувременно можем да ви информираме, че все още няма новини по отношение на обявения от вицепремира Томислав Дончев държавен орган за борба с катастрофите. Подобна идея се зароди след ужасяващата катастрофа край Своге, когато загинаха 17 души.

Днес – три седмици след обявяването на идеята, все още няма информация какво ще представлява въпросният орган и как той би могъл да помогне с овладяване на войната по пътищата.

От администрацията на вицепремиера отговориха пред “Дневник”, че новият държавен орган ще има отношение по въпроси като  изграждането и ремонта на пътища, контрола на движението по тях, изправността на автомобилите, подготовката на шофьорите, образованието на населението, реакцията при пътно-транспортни произшествия и други.

Разбра се, че конкретни срокове за създаването на органа не са зададени, нито на този етап е ясно кой би могъл да го оглави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *