До 10 години: училищата преминават в едносменен режим

В срок от десет години всички български училища трябва да преминат в едносменен режим. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев по време на свое посещение в град Русе.

Според Вълчев, най-големият срок за това ще бъде в София – около едно десетилетие, около девет години във Варна и т.н. Според неговите думи, тепърва предстои да се извършват дейности като дострояване на училища, намаляване на приема на ученици и други.

Образователният министър е на мнение, че приемът на ученици няма да бъде намаляван в математическите гимназии, а политиката за увеличаване на приема ще продължи още в техническите и професионални гимназии.

Красимир Вълчев сподели, че от догодина Министерството ще финансира дейности по интереси, които са свързани с математическите, природните и техническите науки. Освен това, предвижда се финансиране на компютърно моделиране още от първи клас. Той проведе среща с директори, учители, общинари и синдикалисти от областта.

Министър Вълчев припомни, че днешните деца ще бъдат на пазара на труда през 2060 година, когато голям брой професии ще изискват дигитални умения. Той е на мнение, че още от първи клас децата трябва да започнат да получават подобно образование и да напредват в сферата на дигиталното. Вълчев посочи, че през следващата година, изготвяйки се държавния план, акцентът ще бъде поставен върху паралелки, изучаващи математика, технически науки и професии.

Според думите на министър Вълчев, професионалното образование и дуалното обучение са въпрос от сериозна важност, за да бъдат осигурени специалисти за икономиката.

Иначе Красимир Вълчев отправи и апел към родителите. Той ги призова да изпращат децата си на училище и детска градина, проявявайки доверие към техните учители. Той е на мнение, че децата трябва да бъдат възпитавани в уважение към учителя. Министърът отправи съвет и към самите учители, призовавайки ги да намерят начин за максимално взаимодействие с родителите.

По отношение въвеждането на електронни дневници, министър Вълчев е на мнение, че този ход би успял да изгради по-голямо доверие между родители и учители. По всяка вероятност, електронните дневници ще бъдат въведени в около 1000 училища.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *