5 съвета за безопасно използване на банкомат

Несъмнено технологичните иновации се увеличават и финансовата сфера не прави изключение от тях. Например, банкоматите вече не се използват само за теглене на пари в брой, но също така позволяват много други операции като депозити, като по този начин увеличават използването им. Като се има предвид това, добре е винаги да се спазват определени предпазни мерки. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да сте в безопасност, докато използвате банкомат:

  1. Изберете добре осветено и оживено място. Избягвайте да използвате банкомат на уединено или слабо осветено място, особено през нощта. Използвайте банкомат, който се намира в добре посещавана зона и има добро осветление, за да възпира престъпниците.
  2. Бъдете наясно със заобикалящата ви среда. Преди да се приближите до банкомата, огледайте набързо заобикалящата ви среда и се уверете, че никой подозрителен не дебне наоколо. Ако някой изглежда подозрителен или ако банкоматът изглежда е манипулиран, избягвайте да го използвате и докладвайте на банката.
  3. Закрийте клавиатурата, когато въвеждате своя ПИН. Използвайте тялото или ръката си, за да блокирате изгледа на клавиатурата, когато въвеждате своя ПИН, за да попречите на някой да го види. Уверете се, че покривате клавиатурата с другата си ръка, докато натискате бутоните.
  4. Пазете вашата карта и пари в брой. Веднага щом получите парите си или завършите транзакцията си, незабавно приберете картата и парите си на сигурно място, като портфейла или чантата си. Не бройте парите си и не ги показвайте публично.
  5. Следете редовно банковата си сметка. Проверявайте често банковата си сметка, за да сте сигурни, че няма неоторизирани транзакции или тегления. Ако забележите подозрителна дейност, незабавно докладвайте на банката си. Можете да поискате от банката допълнително известяване чрез SMS, който да получавате при всяка извършена транзакция.

Като следвате тези съвети, можете да помогнете за минимизиране на риска от измама или кражба, докато използвате банкомат. Не забравяйте винаги да бъдете бдителни и внимателни, когато използвате банкомат, и да докладвате всяка подозрителна дейност на банката или властите възможно най-скоро.

Източни: https://ddrom.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *