Дизайн на банята: понятията за комфорт не трябва да се пренебрегват

Имате ли проект за интериорния дизайн на баня? За да бъде здравословно и уютно, ще трябва да се погрижите за някои аспекти по време на фазата на проектиране: материали, изолация, вентилация, отопление и др.

Мислете преди всичко за комфорта и благосъстоянието!

Качеството на въздуха, приоритет в тази влажна стая!

Влажността е враг номер 1 в банята. Следователно при създаването или ремонта на баня е необходимо да се използват водоотблъскващи материали за тази стая, които са устойчиви на влага и да се осигури добра вентилация.

Изберете водоотблъскващи материали

За да обновите или създадете вашата баня, е от съществено значение да използвате водоотблъскващи материали, предназначени да издържат на влага. Това се отнася особено за стените, които съставляват „обвивката на стаята“. Има много възможности: обработка на стените – да се приложи преди полагане на плочките – облицовка или преграда във водоотблъскващ гипсокартон. Лесно разпознаваеми, тези материали са в зелен цвят.

Частите на помещението, подложени на водни пръски, трябва да бъдат покрити с подходящо покритие. Перфектно водоустойчива, облицовката е ефективна защита за запазване на целостта на помещенията.

Погрижете се за изолацията и вентилацията

Кой казва, че влажността казва риск от конденз. Това физическо явление е много просто: водните пари във въздуха се превръщат в фини капчици, когато влязат в контакт с по-хладна стена. В повечето случаи той е свързан с топлоизолационен дефект на външните стени (и дограма). Също така се проявява, когато околният въздух е прекалено влажен, тъй като не се обновява. С влажност мухълът, селитрата и други гъбички могат да се утаят и да повлияят на състоянието на материалите и здравето на потребителите. За да ограничите този риск, планирайте да изолирате стените, обърнати навън. Не пропускайте да монтирате качествен вентилатор за баня.

Добре изолирана, стаята също трябва да бъде добре проветрена. Инсталирайте чувствителна на влажност механична вентилация (CMV), предназначена за влажни помещения.

Обърнете внимание, че подмяната на изтощения остарял въздух е ефективна само ако свежият въздух може да влезе в стаята. Една обикновена празнина под врата в никакъв случай не е достатъчна. В банята планирайте да отваряте често прозореца (прозорците) за да проветрите помещението и да влиза чист въздух. И не забравяйте, че първият инстинкт, който трябва да имате, е да проветрите стаята, като отворите прозорците, в идеалния случай 10 минути два пъти на ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *